Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Ståhl och Bolt på guldjakt: "Känns riktigt kul"

Under lördagskvällen kan diskuskastaren Daniel Ståhl bli historisk med Sveriges första VM-guld i en kastgren. "Ståhlmannen" ses dessutom som favorit när det vankas final, något han trivs med. –Det känns riktigt kul, sa Ståhl efter kvalet.

Fredagskvalet var ett styrkebesked från "Ståhlmannen". Efter ett halvrisigt förstakast slog han till med 67,64 och visade varför han är favorit till VM-guldet.

Om Daniel Ståhl vinner under lördagen blir han historisk eftersom Sverige aldrig tidigare har tagit en VM-medalj i en kastgren. Ståhl var glad och harmonisk efter kvalet och höll med om att det är han som får bära favoritskapet i finalen.

- Ja, det tror jag. Inte för att vara kaxig och så, men det känns riktigt kul, sade Ståhl.

24-åringen får överraskande finalsällskap av träningskompisen Simon Pettersson, som kastade 63,69.

- Jag är så himla lycklig just nu, sade VM-debutanten Pettersson efter kvalsuccén.

Tvåa i kvalet var litauern Andrius Gudzius (67,01). Fedrick Dacres, Jamaica, har varit näst bäst bakom Ståhl i år men kastade inte längre än 64,82.

Bolts sista 100-metersfinal

Det finns också en viss jamaican som är ute på guldjakt under lördagskvällen, nämligen superstjärnan Usain Bolt.

Han har vunnit tre VM-guld och lika många OS-guld på 100 meter. Sent under lördagskvällen får vi veta om Usain Bolt håller för ett guld till i sitt sista stora mästerskap. Legendaren var trögstartad i försöket under fredagen, vann till slut på 10,07 men klagade efteråt på startblocken på Olympiastadion.

- Jag gillar inte de här blocken, jag tror att det är de värsta jag någonsin har upplevt, sade Bolt.

Bolts landsman Julian Forte var den ende löparen som sprang under 10 sekunder (9,99). 21-årige amerikanen Chris Coleman ­– snabbast i år med 9,82 – vann sitt heat på 10,01.

- Jag skulle gissa att det kommer krävas ner mot runt 9,80 (för att ta guld). Jag ser att "kidsen" springer snabbt, sade Bolt.

- Förhoppningsvis kan jag få ordning på min start i morgon och springa bättre.

Första finalen någonsin

Ännu mer historia skrivs när Michel Tornéus gör en efterlängtad finaldebut.

Längdhopparen har gjort massor av mästerskap och tagit totalt sex medaljer under karriären. Men han har faktiskt aldrig hoppat en längdhoppsfinal i ett utomhus-VM – förrän i kväll. Tornéus säkrade finalplatsen redan i första kvalhoppet, som mätte 8,07 meter.

Oväntat enkelt, med tanke på att han har en lite svajig säsong bakom sig.

- Det var väldigt skönt att sätta det i första. I morgon är det bara att ösa, sade Tornéus.

Han var fyra i OS i London 2012 och trivs uppenbarligen med att tävla inför storpubliken på Olympiastadion.

- Det är kul att vara här inne. London, det här är det bästa. Det finns inget bättre mästerskap att vara på. Jag är otroligt glad att jag får vara med i final i morgon och jag ska verkligen gå in och kriga och göra mitt bästa.

Det räckte till slut med 7,91 för att ta sig till final. Tornéus var femma i kvalet, där tjecken Radek Juska hoppade längst med 8,24.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.