Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sveriges Simon Pettersson, Daniel Ståhl och Axel Härstedt vann herrarnas diskus under Finnkampen på Ratina Stadion i Tammerfors.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ståhl ledde vägen till ny diskustrippel

Diskusen är rund – precis som en boll. Samtidigt är vissa saker ändå konstanta och pålitliga – som en svensk herrtrippel i diskus. 2018 blev sjätte raka året där Sverige tog storslam i grenen – må så vara att det inte blev totalseger i Finnkampen.

Han satte standarden direkt. Daniel Ståhl, som värmt upp i kostymskor på grund av försenat bagage, slängde i väg sin diskus 68,00 meter, vilket var banrekord, Finnkampsrekord och framförallt ett segerkast. Tillsammans med Simon Pettersson (63,16) och Axel Härstedt (61,56) fullbordades den svenska trippeln, som firades med en löptur där den svenska maskoten fick en flygtur. Det räckte inte i slutändan till totalsegern för herrarna (202–206) – men det visste de ju inte om då.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Jag lyfte upp han och sprang lite grann. Han vägde inte så mycket, säger Ståhl i den mixade zonen efter att ha gjort tv-intervjuer både på svenska och finska.

Som finsktalande med halvfinskt påbrå så är Finnkampen en alldeles speciell tävling för en av världens bästa diskuskastare.

"Lite känslosamt"

Jublen nådde höga decibeltal från både gulblått och vitblått på läktarplats när den reslige kastspecialisten valde att göra segerintervjuer på båda de aktuella språken.

- Finnarna är med mig. Svenskarna är med mig. Det är speciellt med Finland. Friidrotten är stor här. Alltid mycket folk oavsett om det är minusgrader och regn. Jag önskar det vore så i Sverige också. Men det kommer, säger Ståhl.

TT: Vad betyder Finnkampen för dig?

- Det är lite känslosamt. Det är fantastiskt att tävla i Finland.

Extra kul var det nog också att bärga en "16–6:a" för svensk del. En sjätte raka sådan.

- Det kommer nog aldrig hända mer. Det är väldigt historiskt och man är stolt, säger Ståhl.

Biobiljetter sporrade Åkerström

Fanny Roos vann damernas kultävling på Finnkampen med en stöt på 17,95. Frågan är dock om det inte var Frida Åkerström, tvåa på personbästat 17.11, som var gladast av de två på Ratinastadion i Tammerfors.

- När jag stötte 16,81 sade jag till min tränare att jag jättegärna ville ha biobiljetter som man får om man slår person- eller säsongsbästa. Då sade hon att jag får stöta några centimeter till. Sedan går jag in i nästa och stöter 17.11. Så ja, nu kan jag gå på bio, säger Åkerström med ett leende.

TT: Vad blir det för film då?

- Ja, jag kom på det själv. Nu måste jag faktiskt hitta en film jag vill se. Men det finns ju massor.

Oavsett vad det blir för filmval så är inte frågan om det är att ha tagit sig över 17 meter för första gången som väger tyngst.

- Det är definitivt stort. Sedan har jag fått inspiration från Fanny som varit så duktig och sätter gränser längre fram. Då blir det att jag tänker hur jag måste komma upp i den nivån, säger 27-åringen.