Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stänger restaurangen för att se Galatasaray

När favoritlaget Galatasaray kommer till hemstaden Östersund stänger Ferhat Kaya restaurangen för att gå på fotboll med personalen.

Ferhat Kaya flyttade till Östersund för 25 år sedan. Han har tagit ÖFK till sitt hjärta, ser alltid lagets matcher och ett tiotal av dem på plats. På torsdag får han en oväntad möjlighet att se favoritlaget Galatasaray på Jämtkraft arena. Men lottningen var en besvikelse.

- Jag var inte glad. Bättre med en lättare motståndare för Östersund och sedan gå till gruppspelet för att möta Galatasaray och Arsenal där. Men Östersund blir ingen lätt match. Galatasaray kunde ha fått ett sämre motstånd och det är stor risk för underskattning.

"Östersund är en saga"

Ferhat föredrar att Galatasaray spelar Champions League, och menar att Europa League-matcher kommer i vägen för satsningen på en ny ligatitel och att skaderisken inte är värt det. Dessutom betyder ett avancemang mer för Östersund.

- Går Östersund in i gruppspelet får man många miljoner euro. Laget är viktigt för staden. Vi får mer jobb när det är matchdagar och så antar jag att det är för de andra företagen också. Sedan är det en social aktivitet för folk att gå på matchen. Det är viktigt för hela samhället. Östersund är en saga, och jag tror alla gillar en saga.

Alex Kerhan, också han restaurangägare i staden och Östersundsbo sedan 20 år, håller med.

- Jag tycker det här är jätteroligt. Jag håller på Galatasaray men i den här matchen på Östersund. För det är så stort för Östersund. Det är viktigt för staden och framtiden. Jag vill att Östersund ska bli en internationell stad. Kan Malmö, kan vi, säger Kerhan, som är en av totalt 6 000 med biljett till matchen.

Extraknäcker som tolk

Ferhat stänger restaurangen tidigare på torsdagen för att gå på matchen.

- Alla i personalen vill gå. Vi är fyra härifrån plus familjemedlemmar, så vi är nio stycken.

Men Ferhat får behärska sig på läktaren. Åtminstone försöka, eftersom han ska extraknäcka som tolk.

- En del håller igen på matcherna men jag brukar skrika. Men nu ska jag jobba som tolk på matchen, vi är flera stycken som ska göra det. Jag ska tolka mellan klubbledningarna om det behövs. Jag gör det åt ÖFK och kommer vara respektabel och bära kostym.

När väderapparna visar 28 grader och sol i Istanbul öser regnet ner i ett tiogradigt Östersund. Kerhan tror att vädret kan bli en faktor i matchen.

- De är inte vana vid vädret, själv gillar jag det. Jag kommer från Marmaris och där är det så varmt.

Som alltid i dubbelmöten i europeiska cupmatcher är det viktigt med ett bra resultat i första mötet.

- Jag tror på 3–0 till Östersund, säger Ferhat.