Stäng ner hockeyn – tills det finns ett färdigt vaccin

Det är bara en tidsfråga nu. Tyvärr. Stäng ner all elithockey – tills det finns ett vaccin mot skiten som gör våra liv betydligt tråkigare.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Så kom då beskedet som de allra flesta med sunt förnuft sett sedan länge. Det håller inte att kuta runt på köpcentrum, arrangera stora hemmafester och besöka olika evenemang när statistiken visar att covid-spridningen rusar uppåt i antal.

Sjukvården är återigen pressad – och tyvärr pekar kurvorna åt helt fel håll.

Det blir inte bättre.

Det blir inte enklare.

Och det är inte ens i närheten av att vara över.

Folkhälsomyndigheten har därför – i samråd med smittskyddsläkare i Stockholm, Östergötland och Västra Götalandsregionen – skärpt de allmänna råden.

Det betyder här att Göteborgsidrotten stängs ner på massiv front för alla utövare över 15 år – och att alla lokala serier stannar av under de kommande tre veckorna.

ANNONS

Folk avråds till och med att gå på det lokala gymmet.

Jag tycker att det är på tiden.

Vi kan inte fortsätta leva som om allting är normalt – när det verkligen är precis tvärt om.

LÄS MER:Nya restriktioner kring publik – så agerar Frölunda

SHL kan inte stoppa spridningen

Och i SHL, den svenska hockeyligan, drabbas lag efter lag av smittan. Linköping HC har 24 konstaterade fall av covid-19 kopplade till A-laget – och hur ska de enkelt kunna börja spela matcher igen?

Luleå, Leksand, Skellefteå, Djurgården har också fall … ja, snart alla lag kommer att ha fall av smittade spelare – och det blir till slut ohållbart för både serieplanerare och friska motståndare i serien.

Och dessutom fanns det långt gångna planer att från den 1 november plocka in 300 människor i publik? Glöm det bara – precis som Skåneregionen och Västra Götaland fått göra. I syd är det noll i publik som gäller, i Göteborg är vi tillbaka på 50.

Det hade förstås varit roligt för de 300 som fått gå på sin älskade hockey igen, men det gör varken till eller från för redan ekonomiskt utsatta och kämpande klubbar.

Det finns, precis som i våras, bara ett alternativ kvar nu.

Stäng ner elithockeyn. Stäng – tills det finns ett vaccin som funkar.

ANNONS

LÄS MER:Frölundas match mot Leksand skjuts upp

Stäng ner nu – kompensera sen

Jag fattar att en kille som Niklas Rubin i Frölunda, som aldrig ens luktat på en landslagströja i hockey, tycker att det är läckert att bli uttagen till Tre Kronor – men varför ska han och ett helt SHL-landslag åka till Hartwall Arena i Finland och utsätta sig för risk att smittas under en meningslös träningsturnering som Karjala Cup?

Det är hål i huvudet om Svenska ishockeyförbundet skickar ett lag dit med 25 spelare som kan komma hem med smitta.

Till sist: Det här året är redan ett skitår för alla som älskar idrott, men vi har ett ansvar nu. Vi måste ta rätt beslut.

Jag hoppas också att den svenska regeringen inser allvaret – och ser till att idrottsklubbarna kompenseras skäligt.

Om det ska finnas nån framtid för elitidrotten, vill säga.

LÄS MER:Massiv nedstängning av Göteborgsidrotten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS