Spurtdrama i femmilen – Jens Burman femma

Jens Burman var med länge och såg ut att slåss om medaljerna. Men VM-femmilen slutade med en norsk-rysk uppgörelse där Johannes Kläbo var först i mål men diskades efter en rysk protest.

ANNONS
|

Fem mils åkning avgjordes i en dramatisk spurt – och det såg länge ut att kunna vara med en svensk i avgörandet.

Det var länge en stor klunga som höll ihop i herrarnas avslutande femmil och William Poromaa och Jens Burman låg med bra.

När åkarna gick in för varvning för att ge sig ut på det sista av de åtta var det sex åkare, Johannes Kläbo, Emil Iversen, Ivo Niskanen, Alexandr Bolsjunov, Hans Christer Holund och Jens Burman, som såg ut att göra upp om topplaceringarna. Simen Hegstad Krüger och Andrew Musgrave lyckades dock ansluta och bland sig i medaljstriden.

ANNONS

De sista kilometerna tryckte norrmännen och Bolsjunov på ordentligt och Jens Burman fick släppa en lucka in mot station och ge upp hoppet om medalj.

Dramatisk spurt avgjorde

Det blev, likt många gånger tidigare under mästerskapet, en norsk-rysk uppgörelse om medaljerna. Och det blev en dramatisk sådan.

Johannes Kläbo och Alexandr Bolsjunov gick ihop på upploppet och ryssens stav knäcktes. Då var det ingen som kunde hota Kläbo som återigen spurtade in som guldmedaljör. Med en trasig stav gled ryssen i mål som trea, även Emil Iversen tog sig förbi honom på upploppet.

I mål var Bolsjunov i tårar och märkbart besviken och klappades om av Kläbo.

– Jag ser inte att Kläbo gör något oschysst, säger SVT:s expert Anders Blomqvist.

Det ryska laget lämnade in en protest mot Kläbo och en stund senare kom juryn med beskedet att Kläbo diskas efter incidenten. Det innebär guld till Iversen och silver till Bolsjunov. Bronsmedaljör blev i och med diskningen Simen Hegstad Krüger.

Enligt SVT valde Norge att överklaga juryns beslut – en överklagan som avslogs.

På prisceremonin var Bolsjunov märkbart missnöjd och vägrade hänga silvermedaljen om halsen.

Fis tävlingschef Pierre Mignerey förklarar för Sportbladet beslutet att diska Kläbo:

ANNONS

– Vi har analyserat situationen från olika tv-vinklar. Första saken vi skulle ta reda på var om det var en inverkan från Bolsjunov, men vi kom fram till att han hade rätt att göra det han gjorde. Han låg i ledningen och kunde välja den bästa linjen.

– Sedan tog vi reda på varför han bröt sin stav. Man kan se på bilderna att det är en kontakt mellan Kläbos arm och Bolsjunovs stav och att den rör sig mot hans ben och går sönder. Ansvaret ligger därför på Kläbo.

Kläbo: ”Den tuffaste dagen i hela min karriär”

Men sista ordet kanske inte är sagt. Enligt SVT kommer Norge lämna in en formell överklagan, det har de 48 timmar på sig att göra.

Kläbo lämnade VM-området efter juryns beslut om diskning och gjorde inga intervjuer. På söndagskvällen skriver han på Instagram om sina känslor efter dagen:

”Det här känns som den tuffaste dagen i hela min karriär. Jag kände mig stark idag och jag hade god kontroll på loppet. Du kan se vad som hände och bedöma själv. Jag måste vara ärlig. Det är mycket frustration och ilska över det här loppet. Jag har sett fram emot det här loppet länge och det har varit mitt huvudmål för säsongen. Jag visste att jag kunde vinna. Först utropade Fis mig till segrare och situationen hanterades som en race incident men sen ändrade sig Fis och valde att diska mig. Som du kanske förstår slutade det hela i en stor besvikelse. Jag ska vara försiktig med att säga vad jag tänker just nu men jag är väldigt besviken på hur Fis hanterade situationen och deras slutgiltiga beslut”, skriver han och fortsätter:

ANNONS

”Just nu är allting väldigt mörkt, men jag kommer tillbaka. Jag behöver bara tid”.

https://www.instagram.com/p/CMILTmMBowJ/?utm_source=ig_web_copy_link

Fina svenska placeringar

Jens Burman åkte in på en fin sjätteplats – något som i och med Kläbos diskning blev en femteplats.

– Det blev soppatorsk i sista backen. Musklerna låste sig så jag fick tyvärr släppa där. Jag kände mig pigg men när det började bli körning på sista varvet orkade jag inte, det tog slut på bränsle. Det är synd, säger han till SVT.

– Man vill ju mer men jag gjorde det jag kunde idag. Jag vet att just i dag hade jag inte kunnat gjort bättre och då måste man vara nöjd. Men man drömmer ju om de där medaljerna.

William Poromaa slutade på 12:e plats i sin debut på VM-femmil.

– Det var tufft, jag hade kramp de sista 20 kilometerna. Kapacitetsmässigt var jag riktigt pigg och kunde nog gått med där framme men kroppen sa nej. Men jag är grymt stolt och nöjd att jag fortsatte kriga och tog mig i mål som trettonde, säger 20-åringen till SVT.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS