Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Christian Coleman anklagas för att ha brustit i Wadas vistelserapportering – något som kan leda till att han missar VM och OS. Arkivbild. Bild: Charlie Neibergall/AP/TT

Sprintstjärnan om anklagelserna: "Inte sant"

Världens snabbaste man i år, Christian Coleman, står anklagad för dopningsbrott och riskerar att missa friidrotts-VM nästa månad.
Men sprintern är inte orolig.
– Det som har rapporterats är helt enkelt inte sant, säger Coleman.

Det var i torsdags som den brittiska tidningen Daily Mail rapporterade att Christian Coleman har misslyckats med att för den internationella antidopningsorganisationen Wada redovisa var han har befunnit sig vid inte mindre än tre olika tillfällen under det senaste året – och därmed dragit på sig lika många prickar i sin vistelserapportering.

Även om den amerikanske sprintern inte ska ha ertappats med några förbjudna substanser i sin kropp betraktas förseelsen som ett allvarligt brott mot dopningsreglerna som kan leda till en lång avstängning.

Nu har Coleman valt att uttala sig i frågan och understryker att uppgifterna är felaktiga.

– Jag är inte en som tar några extra tillägg över huvud taget så jag oroar mig aldrig över att ta ett dopningstest vid någon som helst tidpunkt, säger han i en intervju som refereras av NBC-journalister på Twitter.

"Jag kommer tävla i VM"

USA:s antidopningsorgan Usada har bekräftat att Coleman är underrättad om att organisationen ser över huruvida Coleman har brutit mot några regler och brustit i sin rapportering om var han har befunnit sig.

Enligt Coleman själv ska han förhöras den 4 september – något han säger sig se fram emot så han får chansen att rentvå sitt namn.

– Det som har rapporterats om rapporteringsbrott är helt enkelt inte sant. Jag är säker på att det kommande förhöret den 4 september kommer att reda ut saken och jag kommer att tävla i VM i Doha i höst.

– Någon gång efter förhöret kommer jag vara fri att svara på frågor men just nu måste jag vara reserverad och respektera processen.

Kan missa OS

23-åringen är med noteringen 9,81 sekunder världens i år snabbaste man på 100 meter.

Visar det sig att Coleman vid tre olika tillfällen under en tolvmånadersperiod har brustit i sin vistelserapportering kan han, beroende på när testerna i så fall var planerade att äga rum, inte bara missa VM i Qatar (som inleds i månadsskiftet september/oktober) – utan även OS i Tokyo nästa sommar.

I Sverige har långdistanslöparen Meraf Bahta gått igenom ett liknande fall där hon, efter sina tre prickar, till slut fick en ettårig avstängning som gäller fram till den 1 september i år.