Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Spray och kameror hjälper domarna

För att inte gilla tekniska hjälpmedel är Jonas Eriksson ganska vänligt inställd till tekniska hjälpmedel. Den där nya sprayen, till exempel. -Jag var lite tveksam först, erkänner det svenska VM-domaren.

Men så fick han chansen att prova under en turnering i Turkiet.

Och tänka sig, den var ju bra.

-Jag märkte att det var skönt att bara ringa in bollen, stega upp mina 9,15, dra ett streck och kunde sedan koncentrera mig på andra saker. Och samma sak för spelarna, de behöver inte koncentrera sig på att tjata och klaga över att avståndet är fel, de kan fokusera på att göra det bästa av situationen i stället. Så det blir faktiskt smidigare, säger han.

TT: Någon nackdel?

-Nej, egentligen inte. Jag hade sprayburken på framsidan av höften från början, och då skavde den lite, men nu har jag flyttat bak den lite och då är det inga problem. Den väger ju inget, kanske 100-150 gram, så det är bara ett bra hjälpmedel.

Sju kameror

I VM blir det dessutom målkameror, där sju kameror följer bollen och tar 500 bilder i sekunden och loggar bollen millisekund efter millisekund.

Det har teknikfientlige Eriksson också hackat i sig.

-Ja, målkameror har jag gått med på. Jag vet ju hur fort det kan gå, och det är en dator som avgör om bollen var inne eller inte och det står "goal" på min klocka. Det kan jag köpa. Och våra headset är fantastiskt bra. Jag kan inte fatta hur vi klarade oss utan det förut. Man kan förankra beslut, ha en dialog och helt enkelt kommunicera på ett lättare sätt. Däremot tycker jag inte att tekniken ska in och avgöra saker som offside eller regelöverträdelser eller andra bedömningsfall. Det är människor som spelar och människor som dömer, så vill jag att det ska vara.

Internationell kurs

Jonas Eriksson har - tillsammans med de assisterande domarna Mathias Klasenius och Daniel Wärnmark - förberett sig i två år för att vara som bäst i Brasilien.

De har gått ungefär 50 dagar på kurs, diskuterat med domare från andra kontinenter och försökt hitta en samsyn på bedömningsnivån och tolkningarna.

-Mathias, Daniel och jag har ju jobbat med det här från direkt efter EM, och varit oerhört noggranna med förberedelserna. Vi har sett en massa fotboll, diskuterat olika situationer, gått igenom det vi gjort, vad kunde vi ha gjort annorlunda, vad var bra. Vi har försökt vara lika koncentrerade om det varit en allsvensk match för 1 500 åskådare som på en Champions League-match för 60 000. Vi har kanske inte alltid lyckats där, men det har varit viktigt för oss att ha den inställningen.