Spräckte skallen i svår olycka - nu kämpar Louise Etzner om EM-medaljer

För sex år sedan svävade Louise Etzner Jakobsson mellan liv och död efter en hästolycka hemma på gården. Nu krigar hon om EM-medaljer.

ANNONS
|

Hon summerar den tunga tiden så här:

- Den har varit som en lång och fruktansvärt jobbig resa periodvis, särskilt de första åren. Mitt rätta jag fick rejält med stryk, säger hon.

Vid olyckan, där en häst blev skrämd i samband med att den skulle in i stallet hemma på Gotland, flög Louise Etzner Jakobsson flera meter upp i luften, landade med kraft på bakhuvudet och spräckte skallen.

Att hon överhuvudtaget kom upp på en häst igen - och numer tillhör världseliten inom paradressyren - tillskriver hon sin egen envishet.

Ger aldrig upp

- Den har både stjälpt och hjälpt mig genom åren, säger hon med ett skratt. Men efter olyckan har den varit till fördel eftersom jag under alla år som jag tävlat och utbildat Grand Prix-hästar vant mig vid att aldrig ge upp, säger hon och fortsätter:

ANNONS

- Men framför allt tror jag att det är kärleken till hästar och ridning som drivit på. I vardagen har jag mer eller mindre accepterat att allt inte blir som vanligt igen – men inte när det gäller ridningen. Där är mitt mål att bli lika bra som jag var före olyckan – även om det är en bit kvar, säger hon.

Framgångarna inom paradressyren har kommit tätt – under paralympics i Rio i fjol blev det två brons.

Missade guldet precis

- Jag missade ena guldet med två ynka poäng, vilket fortfarande grämer mig, säger hon.

Formen är bra. Under senaste NM tog hon och 14-åriga valacken Zernard (kallad Zeb) tre guld och vid EM i Göteborg som drar igång på måndagen är hon med och fightas om medaljer.

- Målet är förstås att ta guld, vilket blir tufft eftersom två av mina vassaste konkurrenter är på plats. Vi har besegrat varandra genom åren så det blir nog tillfälligheter och dagsform som avgör, säger hon.

Kämpar mot tröttheten

Sin tuffaste match går dock Louise Etzner Jakobsson mot tröttheten.

- Jag har bara en viss mängd energi – sedan är det slut och jag måste jag vila. För mig som före olyckan var van vid att ha fullt upp med företag, gård och familj, tog det tid att acceptera att jag inte orkade som förr. Skulle jag i mitt tidigare liv exempelvis packa inför en större tävling tog det en dag, nu får jag räkna med en dryg vecka, säger hon och fortsätter:

ANNONS

- Min hjärna klarar inte av att tänka som tidigare och stundtals känner jag mig dum för att jag inte får ihop saker och ting och då måste jag vila. Jag är dock lyckligt lottad som har en fantastisk och underbar familj som hjälper mig med allting. Även om det ibland är jobbigt med allt kring tävlandet, så ger det i slutändan mer än det tar, summerar hon.

Fakta: Louise Etzner Jakobsson

Ålder: 57.

Bor: Med familjen i Eksta socken på Gotland.

Aktuell: Tävlar i paradressyr under EM i Göteborg.

Främsta meriter: Två brons under Paralympics i Rio de Janereiro 2016.

ANNONS