Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/41

Sportvärldens hetaste rivalmatcher

En derbyseger, eller vinst över en riktig antagonist, kan rädda en hel säsong. Sportens värld vore inte lika spännande eller underhållande utan laddade rivalmöten.

I bildspelet ovan har GP-sporten samlat några av de allra hetaste matcherna – som alltid får känslorna att nå kokpunkten, både på planen och på läktarna.

Det finns många olika förklaringar till att två lag har blivit bittra rivaler. Ibland är det så enkelt som att de kommer från samma stad, eller att det är de två bästa lagen i ett land. Men det i vissa fall är det mer komplicerat än så. 

LÄS OCKSÅ: Här är lagkamraterna som hatade varandra

I NFL är matcherna mellan Dallas Cowboys och Washington Redskins något speciellt. Och rivaliteten inleddes redan innan den ena klubben fanns. Och i NHL är förhållandet mellan Colorado Avalanche och Detroit Red Wings allt annat än vänskapligt.

Jätteslagsmålet ovan "startades" av att Igor Larionov, den ryske legendaren, tröttnade på Peter Forsbergs oömma behandling. Lagen möttes sedan i flera heta slutspelsserier och det var närkamperna var alltid på (eller över) gränsen till det tillåtna.

LÄS OCKSÅ: Här är sportvärldens största rivaler

Hur gick det då till när Dallas Cowboys och Washington Redskins blev "fiender"? Det fixade en företagare i Texas, som drömde om att äga ett lag i NFL. Mer om det, och mängder av andra heta rivalmatcher finns i bildspelet högst upp i artikeln. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.