Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Sportprofilen hotad i sitt hem

Aftonbladet-journalisten Robert Laul har utsatts för ett grovt hot mot sig och sin familj. I ett brev anklagas han för att förstöra debattklimatet med sina åsikter om asylsökande. - Skrämmande, eftersom det är tydligt varför de skickat det, säger han.

Robert Laul hann inte ens packa upp väskorna efter att ha bevakat det amerikanska presidentvalet innan han möttes av ett grovt hotbrev mot sig själv och sin familj.
- Jag kom hem från USA och möts av det här i brevlådan. Det känns bedrövligt och väldigt obehagligt, säger han om händelsen.

LÄS MER: Laul lämnar Sverige för kärleken

Blodigt zombie-ansikte

Robert Laul berättade först om händelsen på Twitter och postade en bild på hotet. Ett blodigt zombieansikte förmedlar budskapet att "Vuxna som ljuger om sin ålder ska skickas hem. Förstör inte debattklimatet annars förstör vi dig och din familj och dina anhöriga".

Vad som ligger bakom hotet är enligt Laul är en debattartikel för SVT, där han går hårt åt Expressens Niklas Svensson som menade att asylsökande som ljuger om sin ålder omedelbart borde tvingas lämna landet.

"I så fall bör även svenska journalister som ljuger i en kvällstidning omedelbart tvingas lämna landet", skrev Robert Laul som svar på Twitter. 

Journalistisk debatt

Robert Laul beskriver meningsutbytet med Niklas Svenssons och den efterföljande debattartikeln som en vanlig journalistisk debatt och reagerar starkt mot att någon som inte håller med honom i sakfrågan nu hotat honom och hans anhöriga.

- Det som är särskilt obehagligt är att en seriös journalistisk debatt mynnar ut i ett grovt och allvarligt hot mot mig och min familj, säger han.

Robert Laul berättar att han arbetat som journalist i 16 år och i många år som sportjournalist. Han säger att hot inte är ovanliga, men att man aldrig får vänja sig.
- Det har varit en hel del inom åren, men inom just sport så är de kvinnliga journalisterna mer drabbade, så jag tycker att det är mer relevant att föra debatten om vad de får utstå, vilket är helt sjukt. säger han.

Ska polisanmälas

Tidigare har Laul berättat att han kommer att vara tjänstledig från sin tjänst på Sportbladet under 2017 för att flytta till USA med sin flickvän och arbeta med andra journalistiska projekt. Han menar att hot mot journalister förekommer oavsett vad man skriver om. 

- Det vet nog alla journalister, men det är något som man aldrig ska vänja sig vid och acceptera. Det ska polisanmälas och vi har rutiner för sådant på tidningen så det blir det första jag gör när jag kommer till jobbet imorgon.

Han säger också att han inte låter sig skrämmas av av hoten.

- De förändrar ingenting och man får inte låta sådant begränsa en som journalist. Jag kommer kommer att jobba vidare med det jag gör, men jag reagerade på i det här fallet var att en viktig samhällsdebatt som måste kunna föras slutar med att jag hotas personligen.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.