Valhalla under cupfinalen i våras.
Valhalla under cupfinalen i våras. Bild: MICHAEL ERICHSEN

VM har inget med damallsvenskan att göra

En svenska har precis fått ett av världens häftigaste tränarjobb, vårt eget landslag var snubblande nära en VM-final och när alla hjältar kom hem hyllades de av 35 000 sommarglada göteborgare. Vad det har med damallsvenskan att göra? Inte så mycket som vissa tycks tro.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

VM i Frankrike blev damfotbollens stora genombrott. Sägs det. Jag delar den uppfattningen. Här gäller det att vi skiljer på produkterna. Genombrottet gäller landslagsfotbollen, dess kommersiella utveckling och det globala tv-tittandet.

Sammantaget skapade veckorna i Frankrike drösvis med nya profiler och bilden av kvaliteten på världsmästerskapet är den av fler landslag gör riktigt bra saker och att det generella underhållningsvärdet har ökat markant.

Till nästa världsmästerskap, det om fyra år, kommer kvaliteten och konkurrensen ha ökat ytterligare.

Därför är det korrekt att tala om genombrott.

Ute i stugorna har unga tjejer och killar lärt sig namnen på de svenska stjärnorna och vill vara Hedvig Lindahl, Caroline Seger och Kosovare Asllani när de delar och spelar på gräsmattor runt om i landet.

ANNONS

Valhalla kommer inte fyllas av sig självt

Precis som flera gånger tidigare byts mästerskapsfeber sedan mot seriespel och en from förhoppning om att intresset från tv-tittare och allmänt idrottsintresserade ska smitta av sig på klubblagsmatcher.

Att publiksiffror per automatik ska gå upp, att supportrar ska tillkomma.

Det är tyvärr inte så enkelt.

Göteborg FC:s mångårige ordförande Peter Bronsman är inne på det temat och menar istället att Göteborgsklubbens uppgift blir att bygga ett intresse kring det stundande Champions League-spelet.

För så är det.

VM och landslagsmästerskap är en sak.

Klubblag och damallsvenskan något annat.

Därför kommer inte Valhalla fyllas av sig självt på lördagseftermiddagen.

Därför påverkar ett VM-brons inte nödvändigtvis intresset för Sveriges bästa klubblag.

Däremot är jag helt övertygad om potentialen i produkten, att den internationella turneringsutvecklingen på klubblagssidan kommer gynna de som ligger längst fram nu – och att kvaliteten på spelet talar för sig.

Explosionsartad utveckling att vänta

Jag träffade många som var förvånade över hur bra kvalitet lagen höll under VM. Och att så många lag var så jämna.

Jag hörde däremot ingen som sade något nedvärderande om det samma.

Därför förutspår jag fortfarande på explosionsartad utveckling framöver. Många rustar, ingen vågar stå utanför, alla tror.

I GFC:s damallsvenska hemmaomstart får publiken chans att se sex VM-spelare i aktion.

ANNONS

Framför allt får de chansen att se två lag göra upp om allsvensk serieledning.

Produkten måste bära sig själv.

Där är tre poäng i damallsvenskan värt mer än ett färskt VM-brons.

Plus:

Att Pia Sundhage tar över Brasilien är i nivå med när Sven-Göran Eriksson fick England. Där har vi två goda svenska tränarföredömen. I Pias fall finns sannolikt mer tid att bygga långsiktigt, mot OS nästa sommar och sedan VM.

Minus:

Jag är inte helt säker på att fri entré gynnar GFC. Vem skulle välja bort en match på grund av en hundring? Även här handlar det om att leverera en produkt – och sända signaler att man tror på den.

ANNONS