Johan Rylander: Låt Roger Rönnberg få avsluta sista säsongen i Frölunda med ett guld

Frölundas viktigaste värvning i modern tid förtjänar ett sista besök på Götaplatsen. Så öppna plånboken, Frölunda – låt Roger Rönnberg avsluta med ett nytt guld.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Jag har skrivit det förr, jag har skrivit det ett flertal gånger – och trots mina duster med Frölundas tränare står jag fast vid orden:

Roger Rönnberg är klubbens allra viktigaste värvning i modern tid.

När den tjurige norrlänningen virvlade in på Frölundaborg för drygt elva år sedan hade han och ordförande Mats Grauers kommit överens om att bygga nytt.

Och de valde att bygga på sitt sätt.

Bort med desperata och dyra stjärnvärvningar från utlandet, in med lirare från bygden – och en stenhård satsning på egen talangutveckling.

Ni vet, så som stadens stora fotbollslag borde ha byggt för en massa år sedan – innan både BK Häcken och Gais (!) körde förbi i tabellen.

ANNONS

Med facit i hand?

Två SM-guld, fyra Champions Hockey League-titlar, över 80 miljoner kronor på banken – och hur många talanger som helst som både draftats och även etablerat sig i världens bästa liga, NHL.

Det var Rogers väg – eller vägen ut ur klubben

Roger Rönnberg förde in ett helt nytt tankesätt i föreningen – och han gjorde det på sitt sätt. Passade det inte? Orkade spelarna inte satsa? Ville de inte underkasta sig systemet?

Ja, då var det bara att lämna klubben.

Vissa kom otränade och med för hög fettprocent, andra passade helt enkelt inte in i lagbygget. En del förstod inte ens det oerhört krävande spelsystemet.

Men de som chippade all in, de som valde att satsa allt – ja, de blev också rikligt belönade.

Det blev en personlig utveckling i jakten på att bli sitt bästa jag, det blev titlar i Sverige, Europa och världen, det blev kultstatus bland supportrarna, det blev välbetalda kontrakt i Schweiz, Ryssland eller Nordamerika.

Frölunda HC blev under Roger Rönnbergs intensiva år en spännande språngbräda mot nåt större. Hans assisterande tränare har dessutom tagit över egna klubbar och lyckats gå hela vägen där.

Enligt GP:s uppgifter blir det Robert Ohlsson från Skellefteå som kommer ta över efter Rönnberg .
Enligt GP:s uppgifter blir det Robert Ohlsson från Skellefteå som kommer ta över efter Rönnberg . Bild: OLA WESTERBERG

När Roger Rönnberg lämnar i april 2025 kommer Robert Ohlsson från Skellefteå enligt GP:s källor att vara mannen som tar över stafettpinnen.

ANNONS

Och det gör att övergången kommer att bli oerhört smidig.

Den senaste SM-guldtränaren i Sverige startade vinnarbanan tillsammans med Roger Rönnberg i JVM 2012 – och var även med vid SM-guldet 2016.

Robert Ohlsson kommer säkert förändra en del, men grunden är lagd. Han köper också den hembygdsidé som Frölunda HC numera lever efter – och kommer inte att kräva galna HV71-värvningar som riskerar klubbens ekonomi.

Jag tror att det kommer fler titlar med Ohlsson som högste coach.

Öppna plånboken – låt Rönnberg avsluta med guld

Nu återstår dock en sista säsong med den mest framgångsrike tränaren i klubbens historia – och jag vill att Frölunda HC öppnar plånboken.

Värva in ett par anfallsstjärnor som gör att laget blir så pass slagkraftigt att det inte tar stopp i semifinalen ett år till. Lias Andersson är hemma i Göteborg, spelade vinge den senaste säsongen i AHL-laget Laval Rocket – och snittade nästan en poäng per match i den rollen.

Han kan dessutom ta en centerroll ifall någon går sönder likt Gustav Rydahl eller Mikael Ruohomaa – och skulle älska att bli guldvinnare i den klubb som hans far har ikonstatus i.

Skulle dessutom Samuel Fagemo inte få det där feta NHL-kontraktet ... ja, då har Frölunda ett monstergäng på isen i höst.

ANNONS

Jag skulle unna Roger Rönnberg det.

Svensk hockey hade de elva senaste åren varit betydligt tristare utom honom – och jag vill se honom dansa på Götaplatsen en allra sista gång.

Spela för Rönnberg, spela för ett sista guld.

LÄS MER:Roger Rönnberg lämnar efter nästa säsong

LÄS MER:Malte Strömwall om Frölunda – och flytten till Schweiz

LÄS MER:Fagemos löfte: ”Finns bara Frölunda när jag kommer hem”

ANNONS