Robert Laul: Då hade fotbollsvärlden blivit en bättre plats

Elfsborgs supportrar vet, men vet alla andra? Jag tror inte riktigt ni förstår.
Att om fler tränare varit som Jimmy Thelin, då hade fotbollsvärlden blivit en bättre plats.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Ramsan ekade fortfarande från klackläktaren när Jimmy Thelin kom in till presskonferenssalen efter sin sista match på Borås Arena. 2–0 mot Halmstads BK, tre nya poäng.

Vi har Thelin, Jimmy Thelin. Jag tror inte riktigt du förstår. Att Jimmy han är kung. Han leder oss till guld. Vi har Jimmy Thelin”.

Han slog sig ner vid podiet, hyllades av Magnus Haglund, den Elfsborgsbekante kollegan i HBK. Sedan fick Jimmy själv frågan vad han anser att han har betytt för föreningen under sina 6,5 år?

Thelin, fortfarande emotiv av stunden med fansen på innerplan, svarade rörigt, men budskapet var klart:

ANNONS

– Vi har byggt nya omklädningsrum på Borås Arena.

Aldrig ”jag”, alltid ”vi”. Aldrig den mätbara framgången, alltid den förbisedda grundstenen. Vi har byggt nya omklädningsrum på Borås Arena. Jimmy Thelin, ad notam.

Den 46-årige smålänningen från Habo har förstås betytt mer än så för dagens Elfsborg. Mycket mer. Jag tänkte försöka förklara det, för precis som fansen sjunger – jag tror inte riktigt du förstår.

Ordet bakom all kravställning

Det finns ett ord, en del, som är det viktigaste en fotbollstränare behöver vara – det är noggrann. Noggrannhet trumfar allt. Bra eller dåliga resultat beror på så väldigt många omständigheter som ingen enskild människa råder över där ekonomin är det avgörande över tid, men att vara noggrann maximerar en tränares möjlighet att göra jobbet på bästa sätt. Det är vad en förening och deras medlemmar och supportrar kan kräva av en tränare. Är hen noggrann?

Under Jimmy Thelins sista hemmamatch satt jag med Elfsborgskonnässören Joel Besseling och småsnackade om vad som väntade. Vi resonerade oss fram till hur det borde sluta, när målen skulle göras, i vilken minut byten skulle komma och med vilka spelare:

* 2–0 – check.

* Andra målet i 89:e – check.

* Per Frick in i 70:e minuten – check.

ANNONS

Okej, vi bommade 1–0 – vi trodde på 75:e minuten, det kom i 49:e – men det ger en bild av en tränare som följer en röd tråd så noggrant att han blir lättläst, men ändå vinner mer än han förlorar år efter år. På 193 matcher i allsvenskan med Elfsborg vann Thelin 85, spelade oavgjort 53 gånger och förlorade endast 55. Att det blev förlust i den sista mot IFK Göteborg förändrar inte faktum.

Då ska man veta att Elfsborg i snitt varit allsvenskans blott åttonde starkaste ekonomi den här perioden. Fem av sex år överpresterade Thelins Elfsborg tabellmässigt gentemot de ekonomiska förutsättningarna. I fjol var klubben ett mål – ett enda mål mot antingen Degerfors i näst sista matchen eller mot Malmö i sista – från att kröna allt med ett SM-guld mot alla odds. I min historiebok väger Elfsborgs silver 2023 tyngre än Malmös guld.

2018 – en brytningstid

Invändningen mot förutsägbar noggrannhet skulle vara att ibland måste man chansa, att det finns olika vägar till framgång. Det må vara sant. Men den som har att chansa som grundläggande strategi blir inte kvar 6,5 år i på samma ställe samtidigt som hela föreningen lyfter från en nivå till en annan.

När Jimmy Thelin kom till Elfsborg 2018 var allsvenskan i en brytningstid. Malmö FF hade ritat om kartan med återkommande Europaspel och enorma intäkter. Stockholmsklubbarna hade efter många års misskötsel börjat få ordning på torpet och tagit upp kampen genom att transferekonomin blev en allt större del av verksamheten. IFK Göteborg och Helsingborgs IF missade tåget, IFK Norrköping hängde på ett tag, medan BK Häcken och IF Elfsborg klarade anpassningen till en ny verklighet.

ANNONS

Jimmy Thelins skicklighet att rekrytera okända spelare till en låg kostnad, förädla dem, för att sedan tillsammans med klubbchefen Stefan Andreasson sälja vidare dyrare la grunden till att Elfsborg ökat sina intäkter från 80 miljoner/året till knappt 200 miljoner/året. Ett unikt bondeuppror i den storstadsdominerade, svenska klubblagsfotbollen.

Tänker på Sinnesrobönen

På ett annat plan har Jimmy Thelin mer än någon annan symboliserat den anständige fotbollstränaren. När jag tänker på Thelin, tänker jag på Sinnesrobönen:

Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra. Mod att förändra det jag kan. Och förstånd att inse skillnaden”.

Thelins ledarskap börjar och slutar i det du själv kan påverka. Den signalen har han skickat inåt till gruppen och utåt till medlemmar och fans i 6,5 år. Fokusera på det vi kan påverka. Skyll inte på annat eller andra. Göd mantrat och det blir inte bara nya omklädningsrum byggda, utan även överpresterande lag.

Ytterst symboliseras allt detta av att Jimmy Thelin aldrig – och då menar jag aldrig – kritiserat ett domslut offentligt. Förstår ni? När han nu drar vidare i karriären borde svensk fotboll skriva interna styrdokument utifrån hans gärning. Var som Jimmy.

Tipsade om att kolla på Braveheart

Efter sista presskonferensen kom Thelin fram till mig och frågade om jag hade något filmtips. För några år sedan introducerade jag honom för mästerregissören Christopher Nolans värld. Jimmy nappade.

ANNONS

Den här gången föreslog jag den gamle klassikern Braveheart. Inte minst som inspiration för en mer skotska accenten framöver. Vi kan nog alla se framför oss hur Jimmy Thelin, blåmålad i ansiktet, rider in på Pittodrie stadium framför fans och spelare, lyfter visselpipan och vrålar: ”They can tanke the ball from us, but never our three points!”.

Jimmy fucking Thelin.

Skämt åsido. I höstas var jag på just på Pittodrie stadium. Det var där BK Häcken kvalificerade sig för Europa League trots klar fördel Aberdeen i sista kvalmatchen.

Vid ett tillfälle gick jag vilse och hamnade i anslutning till omklädningsrummen. Jag reagerade på att de såg nötta ut. I veckan hörde jag därför av mig till Per-Mathias Högmo, dåvarande Häcken-tränaren, för att fråga om omklädningsrummen verkligen varit så risiga som jag mindes dem?

– Det osar fotbollskultur på matcherna. Fantastiska fans. Men ja, omklädningsrummen var mycket slitna. De är i akut behov av renovering! svarade Högmo.

Jimmy Thelin har gjort jobbet i allsvenskan, för IF Elfsborg, i 6,5 år. Han har gjort det noggrant, grundligt och aldrig skyllt ifrån sig på andra. Nu har han ett nytt jobb att göra. I Skottland, för Aberdeen FC. Jag tror ni förstår vad han tänker börja med.

ANNONS

Jimmy Thelins resultat i Elfsborg

2018

Tabellen: Tolva på 30 poäng.

Ekonomi: 80,5 miljoner kronor i intäkter varav tolv miljoner utgjorde spelarförsäljningar.

2019

Tabellen: Åtta på 43 poäng.

Ekonomi: 94,2 miljoner kronor i intäkter varav 18 miljoner utgjorde spelarförsäljningar.

2020

Tabellen: Tvåa på 51 poäng.

Ekonomi: 112,5 miljoner kronor i intäkter varav 22,5 miljoner utgjorde spelarförsäljningar.

2021

Tabellen: Fyra på 55 poäng.

Ekonomi: 148,7 miljoner kronor i intäkter varav 36,1 miljoner utgjorde spelarförsäljningar.

2022

Tabellen: Sexa på 49 poäng.

Ekonomi: 145,6 miljoner kronor i intäkter varav 34,1 miljoner utgjorde spelarförsäljningar.

2023

Tabellen: Tvåa på 64 poäng

Ekonomi: 198 miljoner kronor i intäkter varav 68,1 miljoner utgjorde spelarförsäljningar.

LÄS MER:Jimmy Thelin om flytten till Aberdeen: ”Blir en otrolig upplevelse”

LÄS MER:Ahmed Qasem om att flyttas runt i laget

LÄS MER:Så blir Oscar Hiljemarks nya ledarstab i Elfsborg

ANNONS