Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sportjournalisten – vän eller fiende?

Är sportjournalisten vän eller fiende i en allt mer sluten idrottsvärld? I GP:s monter på Bokmässan diskuterades ämnet med Olof Lundh, Malin Jonson och Johan Rylander.

Länge var sportjournalisten en lika välkommen som självklar del i de största sporternas omklädningsrum. I takt med ökad professionalisering och kommersialisering av den svenska idrotten har dock avståndet mellan de som intervjuar och de som blir intervjuade ökat.

På Bokmässan samtalade GP:s Joel Tivemo med TV4:s fotbollsprofil Olof Lundh, Malin Jonson som är kommunikationsansvarig för BK Häcken och GP:s hockeykrönikör Johan Rylander om hur öppenheten har förändrats genom åren.

Olof Lundh har i sin journalistiska gärning granskas förbund och fotbollsklubbar. Han upplever en allt större instängdhet från klubbarnas sida.

– Det blir mycket svårare att granska. Tyvärr är det någonting som ökar. Det gör jobbet svårare, säger han.

Malin Jonson ser på problembilden från ett annat perspektiv och menar att det inte är fullt så svart eller vitt.

– Det jag tror är viktigt att säga är att problemet ser olika ut på olika nivåer. Om jag hade jobbat i Manchester United hade jag antagligen haft en helt annan bild av den här frågan.

Johan Rylander fyllde på diskussionen med sin erfarenhet från ishockeyns värld.

– Jag kan åka på match med New York Rangers och tio minuter efter att den är slut kan jag sitta bredvid Henrik Lundqivst och prata med honom. Där har fotbollen ett jätteproblem, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.