Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tommy Engstrand. Arkivbild.
Tommy Engstrand. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Sportjournalisten Tommy Engstrand är död

Sportjournalisten Tommy Engstrand har avlidit, 81 år gammal, skriver Aftonbladet.
– Det är chockerande, säger vännen och sportkommentatorn Arne Hegerfors till TT.

Engstrand var mest känd från sin tid på Radiosporten och SVT, och 1984 tilldelades han Stora journalistpriset.

Tillsammans med Lars-Gunnar Björklund, Fredrik Belfrage och Ingvar Oldsberg ingick han i kvartetten som kallades "Hylands pojkar" och skolades under den legendariske Lennart Hyland under 60- och 70-talet.

Han var också programledare för några av 80-talets mest omtalade underhållningsprogram i SVT, som "Razzel" och "Zick zack", samt en av de allra första som värvades till TV3 när kanalen startade 1987 och chockade Sverige genom att lägga beslag på sändningsrättigheterna till hockey-VM i Stockholm 1989.

"Han brydde sig mest"

Sportkommentatorn Arne Hegerfors minns vännen med värme.

– Vi har inte haft så mycket kontakt här på slutet, men han var oerhört stöttande och omtänksam när jag gick igenom mina svåra saker med stroke, hjärtinfarkt och hjärntumör. Han var den som brydde sig mest. Det var en väldigt varm och omtänksam människa som verkligen brydde sig om sina kamrater. Det känns tufft att han gått bort, säger Hegerfors till TT.

I nästan 20 år jobbade Engstrand med att utveckla Sportextra på Sveriges Radio, både som nyhetsankare, referent och chef.

Under sin tid där levererade han flera minnesvärda referat, bland annat under kvalmatchen mellan Portugal och dåvarande Västtyskland inför VM i Mexiko 1986, där vinst för det senare laget hade inneburit VM-spel för Sverige. Med två minuter kvar myntade han det klassiska citatet "Portugal leder med 1–0 och jag ger er inget hopp".

– Han var en duktig radiopratare och hade en fantastisk karriär. Han gästspelade på tv-sporten ett tag också men jag tror att det var på radio han trivdes som allra bäst. Det är väl där han gjort störst avtryck också som yrkesman, säger Arne Hegerfors.

"Bästa kamraterna"

Vännerna jobbade jämsides under stora sportevenemang och lärde känna varandra tidigt i karriären.

– När jag flyttade till Stockholm hade vi träffat på varandra i tv-laget och spelat fotbollsmatcher ihop. Då var Tommy väldigt omtänksam för han insåg att jag inte kunde Stockholm eller kände till särskilt mycket eftersom jag då hade varit i Göteborg under hela min aktiva karriär. Men han och Ulf Elfving såg till att jag lärde känna Stockholm på alla möjliga fina sätt och var de bästa kamraterna.

Ulf Elfving, med ett förflutet på både Sveriges Radio och SVT, tillhörde också en av Engstrands närmaste vänner och lärde känna honom genom radion för över 50 år sedan.

De pratade med varandra över telefon på lördagen innan Engstrand somnade in.

– Det blev väldigt abrupt och chockartat i och med att jag hade pratat med honom någon timme tidigare bara innan han gick bort. Då lät han uppåt och hoppades på att få komma hem. Han hade varit på sjukhuset i olika omgångar ganska länge, säger Ulf Elfving till Dagens Nyheter.

Han beskriver Engstrand som en av de allra största sportjournalisterna genom tiderna och drar paralleller med Lennart Hyland.

– Lennart Hyland var väldigt stolt. Han gillade verkligen Tommy. Tommy hade allt det som Hyland hade också: språkbehandling, kunnighet, noggrannhet och entusiasm. Han var totalt hängiven sitt jobb och det var beundransvärt, säger Elfving.

Tommy Engstrand blev 81 år gammal.