Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Serena Williams under Franska öppna 2018. Bild: Thibault Camus
Serena Williams under Franska öppna 2018. Bild: Thibault Camus

Sporterna som vägrar släppa klädkoder

Klädkoder i sport hör till vanligheterna. Trots att många på senare gjort sig av med delvis bisarra regler så återstår en hel del. GP listar 5 idrotter som haft – eller fortfarande har kvar – traditioner från förr.

LÄS MER: Rasar efter bikinikravet: "Pinsamt"

Bild: Thibault Camus
Bild: Thibault Camus

Kjoltvång i tennis

Det dröjde fram till 2019 innan det internationella damtennisförbundet, WTA, accepterade något annat än en kjol som underdel. Ändringen kom till efter att Serena Williams spelat Franska öppna iklädd en tajt overall – vilket hon kritiserades för av arrangören.
Bild: Kim Klement
Bild: Kim Klement

Tröjregeln i amerikanska ligor

Vad händer om du går ut på plan med matchlinnet utanför shortsen? Enligt NBA:s regelverk tolkas det som en försening av matchen, och kan resultera i en teknisk foul. I flera av USA:s största sporter, såsom amerikansk fotboll och baseboll, finns liknande krav på instoppade tröjor.
Bild: Anonymous
Bild: Anonymous

Konståkningens korta kjolar

Precis som i damtennis har det i konståkning funnits strikta regler kring kvinnliga åkares kjolar. Efter en skandal under vinter-OS 1988 där tyska Katarina Witt tävlade i en avslöjande blå dress införde man ”The Katarina Rule”, som kom med krav på kjolar som täckte höfter och rumpa. Regeln slopades dock 2003.
Bild: JOHANNA LUNDBERG
Bild: JOHANNA LUNDBERG

Hatten av för dressyrens hjälmkrav

Dressyren är en gren inom ridsporten med mycket tradition. Så pass mycket att man länge valde stil före säkerhet. Länge var det krav på att rida i hatt vid högre dressyrtävlingar. Något som sedan blev valfritt och till sist helt slopat när hjälmkrav infördes på alla tävlingar från och med 2021.
Bild: ANTON VAGANOV
Bild: ANTON VAGANOV

Schack matt för urringning

En något otippad sport i en diskussion kring klädkoder är schack. Ända fram till 2017 fanns det strikta bestämmelser kring kvinnliga schackspelares urringning. Dessa fastslog att en kvinnlig spelare inte tilläts knäppa upp fler än två knappar i sin skjorta eller blus. En bakåtsträvande regel som gjordes narr av på många håll.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.