Serena Williams under Franska öppna 2018.
Serena Williams under Franska öppna 2018. Bild: Thibault Camus

Sporterna som vägrar släppa klädkoder

Klädkoder i sport hör till vanligheterna. Trots att många på senare gjort sig av med delvis bisarra regler så återstår en hel del. GP listar 5 idrotter som haft – eller fortfarande har kvar – traditioner från förr.

ANNONS
|

LÄS MER:Rasar efter bikinikravet: "Pinsamt"

Bild: Thibault Camus

Kjoltvång i tennis

grade crossed
Det dröjde fram till 2019 innan det internationella damtennisförbundet, WTA, accepterade något annat än en kjol som underdel. Ändringen kom till efter att Serena Williams spelat Franska öppna iklädd en tajt overall – vilket hon kritiserades för av arrangören.
Bild: Kim Klement

Tröjregeln i amerikanska ligor

grade crossed
Vad händer om du går ut på plan med matchlinnet utanför shortsen? Enligt NBA:s regelverk tolkas det som en försening av matchen, och kan resultera i en teknisk foul. I flera av USA:s största sporter, såsom amerikansk fotboll och baseboll, finns liknande krav på instoppade tröjor.
Bild: Anonymous

Konståkningens korta kjolar

grade crossed
Precis som i damtennis har det i konståkning funnits strikta regler kring kvinnliga åkares kjolar. Efter en skandal under vinter-OS 1988 där tyska Katarina Witt tävlade i en avslöjande blå dress införde man ”The Katarina Rule”, som kom med krav på kjolar som täckte höfter och rumpa. Regeln slopades dock 2003.
Bild: JOHANNA LUNDBERG

Hatten av för dressyrens hjälmkrav

grade crossed
Dressyren är en gren inom ridsporten med mycket tradition. Så pass mycket att man länge valde stil före säkerhet. Länge var det krav på att rida i hatt vid högre dressyrtävlingar. Något som sedan blev valfritt och till sist helt slopat när hjälmkrav infördes på alla tävlingar från och med 2021.
Bild: ANTON VAGANOV

Schack matt för urringning

grade crossed
En något otippad sport i en diskussion kring klädkoder är schack. Ända fram till 2017 fanns det strikta bestämmelser kring kvinnliga schackspelares urringning. Dessa fastslog att en kvinnlig spelare inte tilläts knäppa upp fler än två knappar i sin skjorta eller blus. En bakåtsträvande regel som gjordes narr av på många håll.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS