Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sportchefen: "Soccer Services som styr"

Ferran Sibila är på plats som ny assisterande tärnare i IFK Göteborg. Men förre sportchefen, Sundsvalls Urban Hagblom, tror inte att flytten till Blåvitt var frivillig.
– Jag är rätt så säker på att det inte är Ferran som har fattat beslutet, utan det är Soccer Services, säger sportchefen till Fotbollskanalen.

En av den senaste tidens hetaste övergångar i Allsvenskan har inte handlat om en spelare, utan om Gif Sundsvalls assisterande tränare Ferran Sibila – och hans eventuella flytt till IFK Göteborg.

I förra veckan kunde GP avslöja att spanjoren var klar för Blåvitt och under måndagen gjorde han sin första träning. Men Gif Sundsvalls sportchef Urban Hagblom tror inte att det var spanjorens eget val att lämna Norrland.

– Det är så här branschen är, men jag är rätt så säker på att det inte är Ferran som har fattat beslutet, utan det är Soccer Services, där de kanske har sett att han har varit den lämpligaste personen att stoppa dit, säger sportchefen till Fotbollskanalen.

Skeptisk redan i höstas

Urban Hagblom ifrågasatte redan i höstas (när IFK Göteborg och Ferran Sibila först började kopplas samman) varför spanjoren skulle vilja gå till Blåvitt.

– Det var så jag kände då, om beslutet hade legat på Ferran så … men jag tror inte att det är han som har fattat beslutet. Det är mina spekulationer bara, säger han till Fotbollskanalen.

Sportchefen menar att Ferran Sibilas personliga vilja inte går före företagets (där Sibila alltså är anställd som konsult).

– Det är nog Soccer Services som styr det, säger Urban Hagblom.

GP har varit i kontakt med Ferran Sibila som inte vill kommentera Hagbloms utspel.

"Jag fokuserar på laget. Vi har mycket att göra för att förbättra oss själva", skriver han i ett sms.

"Har varit mycket bra"

För GP utvecklar Urban Hagblom sina tankar kring Soccer Service och hur samarbetet mellan hans klubb och företaget fungerat.

– Det har varit mycket bra. Hela vår förening har utvecklats fint, och då framförallt akademin. Sedan tycker jag att det har misstolkats av många som att vi började med vårt arbetssätt när Ferran Sibila kom in. Det hade GIF Sundsvall och Joel Cedergren jobbat med ett antal år innan.

Har de, från Soccer Services sida, ställts några krav på er som klubb?

– Nej, det har vi inte fått till oss. Vi har köpt en tjänst av dem. Vi jobbar med utbildningsplanerna som de har för spelare och ledare.

Samarbetet mellan Soccer Service tog fart på allvar säsongen 2017, då också Ferran Sibila kom in som assisterande till Joel Cedergren. Huvudfokus för det spanska fotbollsföretaget har varit att jobba med att analysera och utveckla individer.

GIF Sundsvall är, precis som IFK Göteborg, en förening med bräcklig ekonomi. Urban Hagblom menar att det därför varit viktigt att fokusera på att utveckla spelarna som finns i truppen, snarare än att värva spelare utifrån.

– Det har varit viktigt att optimera våra befintliga spelare. Vi har framförallt lärt oss att det inte handlar om att nå resultat i morgon utan att allt det här är ett långsiktigt arbete. Man sätter en grund i hela föreningen. Vi vill ha spelare som har spelförståelse och smartness, inte massa individuella skills. Man måste vara långsiktig, säger han.

Sundsvall och Soccer Service jobbar ihop

Urban Hagblom och GIF Sundsvall kommer fortsätta samarbete med Soccer Service, även om just Ferran Sibila inte finns med i ledarstaben 2019.

– Vi har sett skillnader hos oss från år till år. Vi har sett resultat i hur vi har utvecklat en grupp, en förening. Nu ska vi bli ännu bättre, säger sportchefen.

Vad blir viktigt för IFK Göteborg nu när de ska börja jobba med en liknande modell?

– Det handlar om att ha en oerhört stark tro på vart man ska gå. Man måste våga se det här som ett långsiktigt arbete. Tror man på det och jobbar kontinuerligt kommer resultaten. IFK Göteborgs resultat kanske inte kommer 2019. Men man kommer se förbättringar redan under det här året. Sedan kommer det 2020, 2021. Det är jag säker på om man får kontinuitet i det.

Är du bitter över att ni inte längre är ensamma om det här samarbetet?

– Vi ser att det är bra för svensk fotbollsutveckling. Den konkurrensen får vi leva med. Sedan får Blåvitt gärna vara lite sämre än oss på det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.