Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Matchbevakaren Tom Prahl är imponerad av Mexiko.

Spionen Prahl om Mexiko: "Roliga att titta på"

Hur ska Mexiko besegras? Ingen har sett Sveriges sista motståndare i VM-gruppspelet oftare och mer ingående än scouten Tom Prahl. Men inte ens han vet.

Prahl har förstås sina tankar och funderingar kring mexikanernas svagheter och hur de helst ska utnyttjas på Centralstadion. De kunskaperna, nedbrutna till detaljnivå, förmedlar han till förbundskaptenen Janne Andersson och assisterande Peter Wettergren – inte till några andra.

Rent allmänt är Prahls bild:

- Det får nog inte bli en matchbild som böljar allt för mycket för då tror jag att deras kontringsspel blir problematiskt för oss. De är duktiga. De kliver, kliver och kliver i sitt markeringsspel. Det är två lag som spelar olika försvarsspel där mexikanerna ligger mycket tätare sina motståndare.

- Det betyder att våra spelare generellt sett inte har så mycket tid och yta att behandla bollen, som när man möter ett lag som Sydkorea där det blir mera avvaktande. Det får vi så klart vara uppmärksamma på.

Snabba kontringar

- Hur vi ska straffa dem får vi se. De har inte släppt in några mål på fasta situationer, trots att de lämnar kvar rätt många spelare på motståndarens planhalva. De stannar oftast med tre spelare och det ser ganska tunt ut i straffområdet, men under alla de matcher jag sett dem har de inte blivit straffade någon gång. De hanterar det väl och vänder det till sin fördel. När vi inte får till ett avslut kommer i stället en kontring – och då går det fort.

Prahl har sett Mexiko på plats tre gånger och ett tiotal matcher på dvd. Han blev tidigt imponerad av både den kollektiva och individuella skickligheten.

- De är roliga att titta på. Jag skrev i min första rapport till Janne och Peter i april att jag inte tror att Mexiko vinner VM, men att de kommer att förvåna och få många följare med sin attraktiva fotboll.

"Bra hela tiden"

TT: Är det ett lag som har stigit i din aktning?

- Jag tycker att de har varit bra hela tiden. De är konsekventa, de är väldigt tuffa i sitt markeringsspel, de är väldigt starka i sin omställning. Hur de hanterar ett lag som spelar som Sverige gör – med ett renodlat zonspel – blir intressant för det är de inte så vana vid.

TT: Har du sett några svagheter i försvarsspelet?

- Jag kan stå här och spekulera om många problem med deras spelstil. Man får konstatera att markeringsspel har sina fördelar och sina brister.