Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Jordan Spieth tog hem British Open.

Spieth vann efter sanslös comeback

Kollapsen var nära när Jordan Spieth plötsligt plockade fram ett spel i världsklass. Efter en sanslös avslutning vann han British Open.

Fjolårets British Open bjöd på en redan klassisk segerduell mellan Henrik Stenson och Phil Mickelson. Den här gången var det i stället Jordan Spieth och Matt Kuchar som duellerade i ett annorlunda men minst lika minnesvärt drama.

Efter högklassigt golfspel i tre dagar hade Spieth ledningen med tre slag inför slutrundan på Royal Birkdale.

Men nu var det en annan Jordan Spieth, en uppenbart skakad man redan från start.

Slog från drivingrangen

Spieth verkade tagen av stundens allvar, och till och med den tidigare så fenomenala puttningen kändes extremt osäker. När han missade utslaget grovt på 13:e verkade den mentala kollapsen nära. Spieth bedömde bollen som ospelbar och det dröjde åtskilliga minuter av kalabalik innan världstrean till slut fick droppa på drivingrangen av alla ställen.

Han kom undan med en bogey, men med fem hål kvar ledde Matt Kuchar med ett slag. Spieth, som slog två bollar i vattnet i klar ledning under US Masters förra året, såg ut att vara på väg mot en ny mental kollaps.

- Som ni kan förstå kom många tankar från förra gången jag ledde en major på en söndag, säger han och tackar sin caddie Michael Greller för stöttningen under rundan.

Som från ingenstans levererade Spieth en nästan overkligt vass avslutning. Först birdie på hål 14, sedan en enorm eagleputt på 15:e och därefter birdies även på 16:e och 17:e gav Jordan Spieth en tvåslagsledning inför sista hålet. Spieth avslutade med ett säkert par och efter 69 slag – ett under för dagen – vann han på totalt tolv slag under par, tre före Kuchar som avslutade med bogey.

- Det var en händelserik runda, säger en leende Spieth med segerbucklan The Claret Jug stående bredvid sig.

Hjärtskärande för Kuchar

Den nästan ständigt leende Kuchar hade däremot lättare att hålla sig för skratt. För 39-åringen, som aldrig har vunnit en major, var upplösningen hjärtskärande. Trots birdies på hål 15 och 17 fick han se sig förbisprungen av Spieth under sluthålen.

- Det är knäckande och gör ont, säger Kuchar.

- Man jobbar så hårt för att sätta sig i den här situationen och skriva historia och vinna ett mästerskap. Jag kände smaken av den med fem hål kvar. Men jag kan bara kontrollera vad jag själv gör och det han plockade fram på slutet var ruskigt imponerande.

Efter att ha vunnit US Masters och US Open 2015 är nu Spieth som 23-åring den yngste spelaren någonsin att ha vunnit tre olika majors. Det tidigare rekordet hade Tiger Woods, som var 24 år.

Spieth fyller 24 på torsdag och har redan om tre veckor chansen att också bli yngst att fullborda en "career grand slam" när den fjärde majorn – det amerikanska PGA-mästerskapet – spelas på Quail Hollow.

- Det är ett mål jag har med karriären, säger han.

Bakom den amerikanska fajten om segern fixade Alex Norén och Henrik Stenson två blågula topplaceringar. Norén blev sexa och regerande mästaren Stenson elva.