Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

AIK:s Eero Markkanen gratuleras efter 2–0-målet mot Falkenberg.

Spelsuget AIK tog enkel seger

Hur mycket sliter en Greklandsresa mitt i veckan på ett allsvenskt lag? Mot Falkenberg skickade AIK-tränaren Rikard Norling ut ett lag som formligen skrek "inte alls" som svar på den frågan. Pånyttfödde Eero Markkanens två mål gör att AIK hakar på i toppstriden.

Så sent som i torsdags kväll var AIK nere i Grekland för ett Europa League-kvalmöte mot storlaget Panathinaikos.

Så inför hemmamötet med Falkenberg i allsvenskan – bara två vilodygn efter 0–1-förlusten nere i Aten – lär Rikard Norling ha fått tänka till både en och två gånger på hur han skulle formera sin allsvenska elva. När han funderat klart skickade han ut ett lag utan nyckelspelare som Nils-Eric Johansson, Per Karlsson, Stefan Ishizaki och Ebenezer Ofori.

Nätade efter en halvminut

Han skickade ut ett lag med en helt nykomponerad trebackslinje; ett lag med 18-årige Christos Gravius och 20-årige Anton Salétros intill en allsvenskt startdebuterande Amin Affane på innermittfältet.

Men viktigast av allt var att Norling skickade ut ett lag som – den intensiva matchperioden till trots – såg ut att vara oerhört spelsuget. Och ett lag med en till synes pånyttfödd Eero Markkanen längst fram.

Den finländske anfallaren omvandlade den första halvlekens väldiga AIK-dominans i mål. 1–0 stötte han in efter bara 36 sekunders spel och Markkanen lobbnickade sedan även in tvåan strax före vilovisslan.

"Nästan larvigt"

25-åringen gjorde sin första allsvenska start i slutet av maj efter en minst sagt floppartad inledning på AIK-comebacken – men med tre mål på de två senaste allsvenska matcherna verkar han nu ha kommit igång ordentligt.

- Det är nästan larvigt hur mycket självförtroende betyder i en sport som fotboll. Han var ju… inte ute i kylan, men det var väl lite småljummet, säger hans tränare Rikard Norling och fortsätter:

- Men nu kommer han in och det är ju hög klass på killen.

De två Markkanen-målen räckte för att AIK bara skulle kunna spela av den avslagna andrahalvleken, inkassera tre viktiga poäng, haka på i toppstriden och rikta om siktet mot torsdagens Europa League-retur.

- Vi är med i racet, vilket känns bra, med tanke på att vi har ambitioner i Europa League också, säger Rikard Norling.