Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Magdalena Eriksson under sista träningspasset, i Chiba utanför Tokyo, inför andra gruppspelsmatchen i OS, mot Australien på Saitamastadion.
Magdalena Eriksson under sista träningspasset, i Chiba utanför Tokyo, inför andra gruppspelsmatchen i OS, mot Australien på Saitamastadion. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Spelklar Eriksson ska stoppa superstjärnan

Magdalena Eriksson har fått grönt ljus från läkarteamet och är redo att kliva in i OS-fotbollen mot Australien.
Där ska den svenska mittbacken sätta stopp för en annan Chelseastjärna: Sam Kerr.
– Att stänga ner henne kommer vara en stor del i att vinna den här matchen, säger Eriksson.

Det lät oroväckande när Magdalena Eriksson saknades i den svenska matchtruppen till OS-premiären mot USA. Sedan tidigare har både Linda Sembrant och Nilla Fischer tvingats tacka nej till OS, och med ännu en mittbacksklippa borta fanns det skäl till viss ängslan.

I stället fick Eriksson från sin plats på läktaren se hur Sverige långa stunder spelade ut den regerande världsmästaren och inledde OS i Tokyo med en 3–0-seger.

– Det var propagandafotboll på hög nivå. Jag blev otroligt stolt och imponerad av tjejerna, att se hur vi gör det vi har pratat om till punkt och pricka. Och att alla vågar göra det i en sådan typ av match, det var otroligt häftigt att se, säger Eriksson.

Nu har hon dock vilat färdigt. Vadskadan som spökat tänker hon lägga bakom sig, och är redo att kliva in i OS på Saitamastadion på lördag. Där väntar Australien, som också inledde med tre poäng efter 2–1 mot Nya Zeeland, i en match där vinnaren kan räkna in en kvartsfinalplats.

Inga svagheter

Även om mittbackarna Nathalie Björn och Amanda Ilestedt gjorde det bra mot USA är det givet att Magdalena Eriksson tar en plats i startelvan om hon är skadefri. Och kanske tillför hon extra mycket i gruppfinalen mot Australien, där den stora fixstjärnan är anfallaren Sam Kerr, Erikssons lagkompis i Chelsea.

Den svenska mittbacken är inte förvånad över att Kerr med ett mål och en assist låg bakom den australiska premiärsegern.

– Absolut inte. Hon har haft en fantastisk säsong hos oss i Chelsea. Hon är en måltjuv men visar också att hon faktiskt är en framspelare. Hon är en stor nyckel i Australiens spel, det är väldigt tydligt när man ser dem spela, säger Eriksson.

Den extrema snabbheten och spelet i straffområdet är det som sticker ut, säger Eriksson. Men när hon ombeds beskriva Sam Kerrs styrkor är det ärligt talat svårt att få henne att avsluta meningen.

– Det är en fantastiskt skicklig fotbollsspelare, hon är väldigt mångfacetterad. Hon är väldigt duktig i djupled, men också duktig i sitt targetspel, stark, duktig på huvudet, snabb … hon har många strängar på sin lyra. Det är absolut en fördel att jag känner till henne. Men det kommer fortfarande bli svårt att spela mot henne.

TT: Vad har hon för svagheter?

– Jag skulle inte säga att hon har några direkta svagheter. Hon är verkligen en forward av den yttersta världstoppen, en av världens bästa ”nior”.

Tuff start i Chelsea

Kerr kom till Chelsea hösten 2019, och fick inledningsvis en hel del kritik för att hon inte levde upp till de högt ställda förväntningarna. Det tog hon igen den senaste säsongen, när hon vann skytteligan i Super League med 21 mål på 22 matcher.

Australiens svenske förbundskapten Tony Gustavsson tycker att det finns två delar med Sam Kerr som förtjänar att lyftas lite extra. Det ena är hennes presspel – "en av världens bästa defensiva forwards", som Gustavsson uttrycker det – det andra är hennes skalle.

– Alla vet vad hon kan göra på fotbollsplanen, men glöm inte hennes mentala styrka. Kolla bara hur hårt hon kritiserades när hon först kom till England, och hur hon tagit sig igenom det. Hon har haft en fenomenal säsong, säger Gustavsson.

47-åringen från Sundsvall lyfter hela tiden den kollektiva prestationen, att vägen till framgång för Australien går genom en bra laginsats. Ändå kan han inte låtsas som att det är vilken spelare som helst han har i sin trupp.

– Det klassiska tränarsvaret är att säga att vi är ett lag och att vi gör det tillsammans. Men jag tror att ni alla fattar ... en Sam Kerr, det är klart som fasen att hon är otroligt viktig för oss, inte bara som spelare utan också som person. Hon är underbar att jobba med, vilken vinnarskalle.

Sam Kerr firar sitt mål i Australiens OS-premiär mot Nya Zeeland.
Sam Kerr firar sitt mål i Australiens OS-premiär mot Nya Zeeland. Bild: Ricardo Mazalan/AP/TT

Fakta: Så fortsätter OS-fotbollen

24 juli 10.30 Sverige–Australien.

27 juli 10.00 Sverige-Nya Zeeland.

30 juli: 10.00/11.00/12.00/13.00 Kvartsfinal.

2 augusti: 10.00/13.00 Semifinal.

5 augusti: 10.00 Match om tredje pris.

6 augusti: 04.00 Final

Fakta: Samantha "Sam" Kerr

Född: 10 september 1993, i Perth (27 år).

Land: Australien.

Position: Anfallare.

Klubb: Chelsea.

A-landskamper/mål: 93/43.

Meriter i urval: Super League- och ligacupvinnare med Chelsea 2020 och 2021, Community Shield-vinnare med Chelsea 2020, australisk ligatitel med Sydney FC 2013. Har vunnit skytteligan sex gånger de fem senaste åren, i tre olika ligor: australiska W-League (2), nordamerikanska WNSL (3) och engelska Super League (1). Är den som gjort flest mål genom tiderna både i NWSL och i W-League.