Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bilden har inget med de förbjudna speltypen att göra.  Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
Bilden har inget med de förbjudna speltypen att göra. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Spelinspektionen vill förbjuda vissa spel på fotbollsmatcher

Snart kan det vara förbjudet att spela på att en fotbollsspelare ska få ett gult kort eller att en tennisspelare gör ett dubbelfel. Det förslaget ger nämligen Spelinspektionen nu.
– Med den här åtgärden motverkar vi att idrottsutövare själva manipulerar resultat, säger Spelinspektionens generaldirektör Camilla Rosenberg.

Att det har gått att spela på individuella straff och prestationer i lagsporter som fotboll och ishockey har av många setts som en öppen dörr för matchfixning i svensk idrott. Nu kan den möjligheten stängas. I ett förslag från Spelinspektionen som skickats ut på remiss föreslås att stoppa den typen av spel helt och hållet. Inspektionen anser att det behövs begränsningar i spelutbudet för att stävja matchfixning.

– När vi efter remiss har ett beslut om föreskrifterna kommer vi att fortsätta följa utvecklingen på det här området. Om det visar sig att fler åtgärder behövs så kommer vi att vidta dessa, säger Camilla Rosenberg.

En av spelen som kan bli förbjudna är att en spelare får gult kort. Det är spel där en individ lätt kan påverka utgången av spelet som nu föreslås förbjudas.

– Det här minskar motivet för en utomstående att försöka påverka en enskild utövare, säger Camilla Rosenberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.