Spelarna visar stöd för Ukraina inför Sveriges VM-playoff

Fotbollslandslaget satte bestämt ned foten och vägrade spela en eventuell playoffinal mot Ryssland. I samband med mötet med Tjeckien förbereder spelare och ledare en manifestation till stöd för Ukraina.
– Spelarna är en del av det. Vi återkommer när det är lite mer fast form kring det hela, säger presschefen Jakob Kakembo Andersson.

ANNONS
|

Fifa och Uefa kastade ut Ryssland ur kvalet till VM i Qatar och idrottens skiljedomstol, Cas, fann ingen anledning att ifrågasätta fotbollsförbundens ställningstagande.

Men det svenska fotbollslandslaget fortsätter att visa ett starkt engagemang för det ukrainska folket.

I spetsen går förbundskaptenen Janne Andersson.

"Berört mig väldigt mycket"

– Jag tycker, precis som så många andra människor, att invasionen i Ukraina är hemsk. Det är något som har berört mig väldigt mycket. Jag tror att det är olika hur man tar åt sig av sådana här saker i livet.

– Personligen har jag tagit åt mig på riktigt, på många olika sätt. För mig har det kommit närmare. Kanske för att jag är morfar och pappa. Med åldern blir det ännu värre, säger han.

ANNONS

När svärden svingas i vår omvärld finner Janne Andersson tröst och styrka i Tage Danielssons (1928–1985) känsligt förda penna.

– Jag fick ett citat skickat till mig i förra veckan, skrivet av en av de klokaste personerna som har gått på den här jorden. I mina ögon är det Tage Danielsson. Han har sagt så här, säger Andersson och läser högt på presskonferensen:

"Det är en skyldighet att hålla glädjen levande. Det kan vara tungt, men man måste försöka. Om man ger upp och drunknar i sorgen ökar man världens elände."

– Tage är en av mina förebilder, en enormt klok man, som gick bort alldeles för tidigt. För mig handlar orden väldigt klart om att man faktiskt kan stå ut med allt som händer och ändå kunna tycka att fotboll kan vara roligt. Fotboll är viktigt i dessa tider. Vi ska göra vårt bästa för att vi ska hålla glädjen levande den här veckan, "maxa" mot Tjeckien och på så sätt ta oss till VM igen, säger Janne Andersson.

Inte skämmas för glädjen

Under dagen droppade spelarna in från olika delar av Europa. Andersson hann träffa de flesta och läste dikten för spelarna kort före den lätta träningen, där ungefär hälften av spelarna deltog i övningarna ute på planen.

ANNONS

– Jag tycker att det är viktigt att framföra att det här är skitjobbigt, men livet måste fortgå trots allt. Vi ska inte skämmas för att känna glädje, säger Andersson.

Från fotbollsfronten fanns på måndagskvällen intet mycket nytt att rapportera. Zlatan Ibrahimovic och Emil Krafth är på plats men båda är avstängda mot Tjeckien på torsdag.

Anthony Elanga tränade för första gången med landslaget. Andersson utesluter inte att den unge anfallsstjärnan kan få göra ett inhopp mot Tjeckien.

Semifinalen i playoffspelet till VM har avspark 20.45 på Friends arena på torsdag. Vinnaren möter Polen i Chorzów på tisdag i nästa vecka, i den direkt avgörande matchen om en plats i VM-slutspelet i november–december.

Fakta: Truppen mot Tjeckien

Målvakter: Andreas Linde, Greuther Fürth, Kristoffer Nordfeldt, AIK, Robin Olsen, Aston Villa

Försvarare: Ludwig Augustinsson, Sevilla, Marcus Danielson, Dalian Pro, Filip Helander, Glasgow Rangers, Emil Krafth, Newcastle, Joakim Nilsson, Arminia Bielefeld, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United, Martin Olsson, Malmö FF, Carl Starfelt, Celtic, Daniel Sundgren, Aris.

Mittfältare och anfallare: Viktor Claesson, klubblös, Albin Ekdal, Sampdoria, Anthony Elanga, Manchester United, Emil Forsberg, Leipzig, Branimir Hrgota, Greuther Fürth, Zlatan Ibrahimovic, Milan, Alexander Isak, Real Sociedad, Jesper Karlsson, AZ Alkmaar, Jesper Karlström, Lech Poznan, Dejan Kulusevski, Tottenham, Kristoffer Olsson, Anderlecht, Robin Quaison, Al-Ettifaq, Mattias Svanberg, Bologna.

LÄS MER:Janne Andersson om att VM-platsen kan offras: ”Det är ett tufft beslut”

LÄS MER:Elanga väljer Sverige – uttagen till VM-playoff

LÄS MER:Fifas besked: Polen direkt till playoff-final

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS