Julia Roddar och Elin Rubensson tar en drickpaus i den 30-gradiga värmen när det svenska fotbollslandslaget tränar i Fougères utanför Rennes inför VM-kvartsfinalen mot Tyskland på lördag.
Julia Roddar och Elin Rubensson tar en drickpaus i den 30-gradiga värmen när det svenska fotbollslandslaget tränar i Fougères utanför Rennes inför VM-kvartsfinalen mot Tyskland på lördag.

Spelarna om värmeböljan: "Bådar gott"

Värmen slår klorna i fotbolls-VM. Sverige svalkar sig genom att se tillbaka på åttondelsfinalen mot Kanada.

ANNONS
|

Mycket av den senaste veckans nyhetsrapportering i Frankrike har handlat om "la canicule", värmeböljan som har lagt en kvav slöja över Europa. Vindarna från Sahara väntas på fredagen ge temperaturer på över 40 grader i delar av landet och i Bretagne förbereder sig Sveriges fotbollsdamer på ännu en värmesmocka.

Redan i måndagens åttondelsfinal mot Kanada i Paris var det rejält hett, då kvicksilvret nosade vid 30 grader när matchen sparkade igång klockan 21.

Nu har värmen följt med landslaget norrut, till Rennes där Sverige på lördag möter Tyskland i kvartsfinal klockan 18.30.

ANNONS

- Det sliter. Men det är ju lika för båda lagen, vi kan inte påverka det. Det är likadant som när det har regnat för oss. Det gäller bara att gilla läget och vara noggrann med allting inför matchen, säger Caroline Seger.

Kalla handdukar

Dagarna före match har Sverige tränat i Fougères, några mil utanför Rennes. Passen har startat strax före lunch trots det svettiga klimatet, men spelarna verkar inte ha något emot det.

- Det är helt okej ändå, vi har kalla handdukar så det är inga större problem, säger Fridolina Rolfö.

I stället för att klaga försöker de svenska spelarna vända vädret till sin fördel. Matchen mot Kanada använder de gärna som exempel på att laget står upp bra när det blir tuffa yttre förhållanden.

- Känslan var att vi var starka i andra halvlek. Det kändes som att vi hade mycket energi och att de började bli lite trötta. Det är något som vi ska ta med oss och känna att vi är starka i det. Det kan vara något som blir helt avgörande mot Tyskland, säger Stina Blackstenius.

ANNONS

- Vi vet att vi är starka i 90 minuter och ibland tar det en halvlek för att mala ner motståndarna. Det kändes i andra halvlek att vi orkade mycket. Vi är bra tränade, säger Elin Rubensson.

Koll på kisset

De litar också på landslagets läkarteam, som ser till att spelarna hela tiden håller vätskebalansen i schakt.

- Vi har ju koll, vad ska man säga... på kisset, säger Caroline Seger.

- Det gäller för oss att vara noggranna i det. Det är ingen ny grej som vi börjat med nu, utan något vi haft hela tiden.

TT: Ni kan få läxa för att ni dricker för lite?

ANNONS

- Ja, då är det bara att fylla på.

Kosovare Asllani tror att den svenska uthålligheten kan bära långt. Det handlar om att spela smart, hushålla med energin och ha mycket tålamod, säger hon.

- Vi är väldigt fysiskt starka och uthålliga. I första halvlek handlar det mestadels om att ligga bra försvarsmässigt och stänga deras positionering. Oftast har vi tagit över matcherna i andra halvlek, säger Asllani.

- Våra chanser kommer att dyka upp, det gör de alltid. Det gäller bara att sätta dem.

Fougères, TT:s utsända

ANNONS