Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges Dejan Kulusevski deppar efter 1–1 mot Slovenien på Friends arena. Resultatet innebär att Sverige åker ur B-divisionen i Nations League.
Sveriges Dejan Kulusevski deppar efter 1–1 mot Slovenien på Friends arena. Resultatet innebär att Sverige åker ur B-divisionen i Nations League. Bild: Claudio Bresciani/TT

Spelarna medger: "Skäms över att ha åkt ner"

Sverige borde inte spela i C-divisionen i Nations League.
Men man får det man förtjänar, medger de svenska spelarna.
– Kan vi inte slå den här typen av lag på hemmaplan så är vi inte värda att vara kvar, säger mittfältaren Viktor Claesson.

En 2–0-seger borta mot Slovenien och 1–1 mot samma motstånd på Friends arena på tisdagen, blev de enda positiva resultaten Sverige fick med sig från grupp 4 i Nations Leagues B-division.

Det gav en jumboplats och nedflyttningen till C-divisionen svider.

De svenska spelarna vet alltför väl vad det innebär: matcher mot några av Europas lägst rankade nationer, som Lettland (129:a på världsrankningen), Azerbajdzjan (128:a) och Färöarna (125:a).

– Kan vi inte slå den här typen av lag på hemmaplan så är vi inte värda att vara kvar. Då får vi ”fejsa” att vi är i C-divisionen och ta det där ifrån, säger Viktor Claesson.

Fåordig tv-intervju

Lagkaptenen, Manchester United-backen Victor Nilsson Lindelöf, har samma syn på saken.

– Det är såklart superfrustrerande. Men om vi inte slår Slovenien hemma så förtjänar vi kanske inte att spela i den här divisionen. Men om man kollar på laget vi har och matchen i dag, så ska vi såklart inte kryssa, vi ska vinna, säger lagkaptenen och mittbacken Victor Nilsson Lindelöf till Radiosporten.

Dejan Kulusevski var så besviken efter matchen att han knappt bjöd på ett enda ord i tv-intervjun med Viaplay direkt efter slutsignal. En liten stund senare, i den mixade zonen, är han något mer pratglad. Men inte desto mindre nedslagen över resultatet.

– Det är inte tillräckligt bra, vi vinner inte matchen. Vi släpper till för många chanser. Det finns inga linjer, det känns som att vi lägger mycket långbollar och hoppas att vinna andrabollar, säger Kulusevski.

"Inte tillräckligt bra"

Tottenhamstjärnan vill bara glömma matchen och degraderingen, för att i stället fokusera på helgens Londonderby i Premier League mot Arsenal.

– Jag tänker bara på Arsenal. Vi (landslaget) får börja om och acceptera att vi är på den nivån, säger Kulusevski.

Ursäkterna lyser med sin frånvaro vilken spelare som än kommer till tals.

Emil Forsberg, det svenska lagets offensiva huvudkreatör, är lika under isen efter tisdagens 1–1-match. Sverige var i slutändan bara ett segermål från att hänga kvar i B-divisionen, men det är ändå inte tillräckligt bra, säger Leizpigmittfältaren.

– Ska man vara ärlig så var det väl inte bara den här matchen vi förlorade. Tittar man på hela Nations League så har vi inte varit tillräckligt bra. Lag utvecklas och vi har inte gjort det, och inte varit tillräckligt bra. Och då ser det ut så här, säger Emil Forsberg till Viaplay.

Tung seger i fjol

Victor Nilsson Lindelöf tycker att spelet mot Slovenien var tillräckligt bra för att det skulle räcka till seger. Men när de summerar Nations League-säsongen är betyget likväl självklart.

– Det finns ingenting annat att säga. Vi förlorade för många matcher och åkte ur en grupp som vi inte skulle ha åkt ur. Det är klart att det inte är godkänt, säger Nilsson Lindelöf till Radiosporten.

För bara ett år sedan vann Sverige mot Spanien med 2–1 i VM-kvalet, och det glödde om det svenska landslaget. Sedan dess har både VM-drömmen gått i kras, och Nations League-spelet havererat.

Det är inte helt lätt att acceptera.

– Jag skäms över att vi har åkt ner, säger målvakten Robin Olsen till Viaplay.