Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Spelarna är visst märkta <br>- inse det Magnus Frisk

Okej, det börjar sjunka in nu. Sävehofs upphämtning och Hammarbys uppvisning.
Kan inte sluta tänka på Skövdes totala kollaps i damfinalen. Visst fasen tänkte spelarna på allt annat än att vinna matchen. Visst fasen började spelarna att darra när det började dra ihop sig. Visst är de märkta av tidigare års grymma förluster. Eller? Det kanske är något som tränaren Magnus Frisk ska börja arbeta med istället för att konsekvent förneka att det kan vara så.
Undrar förresten hur gott Johanna Ahlm sov efter banketten i Globen i lördags kväll? Snacka om vinnarskalle.
***
Och Micke Jansson - Hammarbys målvakt, han sussade nog lika sött som Ahlm. Tänk att göra sitt livs match när det gäller som mest. Det är egenskaper som är få förunnat. Det är det som skiljer vinnarna från förlorarna. Stjärnorna från de som aldrig blir något. Hammarby, även utan Lukas Karlsson, ser ut att vara ett lag för SM-finalen även nästa år.
Utmanarna då kan mycket väl heta Ystads IF.
***
Handbollssäsongen är över för den här gången. Den svenska alltså. Ute i Europa finns det fortfarande svenskar som kämpar om ligatitlar. Ska Per Sandströms Hamburg, eller svensklaget Kiel vinna Bundesliga? Hur går det för Jonas Larholms Barcelona till slut. Och sist men inte minst. De svenska landslagen ska EM- och VM-kvala innan vi sätter punkt. Båda möter Rumänien. Damerna får otroligt svårt att komma till VM i Frankrike mot VM-tvåan. Kim Andersson & Co lär inte missa det här tillfället att komma tillbaka till den stora arenan. Det blir blågult i EM i Norge.

27 april:
"Skövde har verkligen imponerat under slutspelet"

Både herrar och damer.
Och inte minst stadens fantastiska publik.
***
Göteborg är handbollens huvudstad. Ett uttryck man hör titt som tätt. Men är det verkligen sant? Skulle vilja tillskriva Skövde det epitetet. HF - det vill säga damföreningen, har flera gånger passerat 1 000 åskådare under slutspelet. När IFK - det vill säga herrarna, har lirat är det så tjockt i hallen att det inte med bästa vilja hade gått att ta in fler. Vilket tryck. Vilken inramning. Vilken stämning. Och så ser det ofta ut även under serielunken. Det samma kan inte sägas om Göteborg och lagen häromkring. Visst har de en helt annan konkurrens, men ändå.
***
Även för två år sedan var Skövde representerade i både herrfinal och damfinal i Globen. Det slutade snöpligt den gången. Uddamålsförlust för herrarna, damerna föll på straffar. I fjol blev upplösningen minst lika tung för tjejerna. Uddamålsförlust i förlängningen mot Sävehof.
***
Den röda lagmaskinen vill nog inte kalla årets upplaga av SM-finalen för en repris. HF vill ha och är värda ett annat slut den här gången.
***
Hammarby har tillskrivits SM-guldet redan innan säsongen startade. Med all rätt. Klubben behöll samtliga guldgossar och kunde dessutom presentera några förstärkningar. Men glöm inte en sak. Första laget som lyckades besegra Hammarby i serien var ... just det, IFK Skövde. Just nu går det laget på vatten. De har lyckats med allt under slutspelet. Är det verkligen så givet att Hammarby försvarar guldet?


19 april:
"Sävehof lär knappast be Almqvist, Pasanen eller Laursen om hjälp"

Oväntat var det inte. Men att Sävehof återhämtade sig kvickt sätter onekligen önskvärt stark färg på den semifinalen.
***
Nog för att Sävehof var favoriter till SM-finalplatsen. Men från det till Peppe Engs freudianska (?) felsägning i TV4:s sportsändning i går kväll, att det är 2-0 till Sävehof nu? Nja, riktigt så förutsägbart blev det inte.
Janne Lennartsson & Co får fortsätta att fokusera ett tag till om resan till Globen ska bli en sanndröm.
* * *
Det har hänt något med handbollspubliken i Göteborg. Den nuvarande är möjligen inte lika historiskt bevandrad, men villigare, yngre och mer villig att ge tillbaka när det bjuds på sann underhållning. När stod åskådare upp och försökte hjälpa sitt lag till heroiska insatser innan RIK:s sanslösa upphämtning mot Hammarby igår? Frågan är om det har hänt under 2000-talet. I alla fall har det inte gjorts spontant. Möjligen under sista minuten på speakerns uppmaning...
* * *
Skånela tog verkligen till patetiska knep för att behålla elitplatsen i den avgörande kvalmatchen mot Kärra. Från att låta unga, orutinerade tjejer åka runt i Sverige och förnedras under en hel säsong, till att plocka in landslagsrutinerade föredettingar i den avgörande matchen:
Vad är syftet? Snackar vi en offensiv satsning där ungt ska blandas med ÄLDRE? Eller ska exempelvis Nilsson, som ny spelande (?) tränare i Göksten, Eskilstuna, pendla och dubbelarbeta. Knappast. Det är just den här typen av agerande som gör att damernas elitserie fortfarande lämnar en del övrigt att önska...
* * *
Sävehofs damer kommer knappast be Pernilla Laursen, Karin Almqvist, Theresa Claesson-Andreasson, Tuija Pasanen eller Hanna Ahl om hjälp vad som än händer i semifinalen mot IVH Västerås. I en framåtsträvande klubb ser man till att spelarna som ska ta över är hyfsat redo.


11 april:
"RIK borde fortsätta bjuda på inträdet"
Efter lång väntan blev äntligen de två sista lagen klara för semifinal. Det mesta talar fortfarande för att Sävehof får en ny chans mot Hammarby i SM-finalen - det skulle i så fall innebära lagets fjärde raka.
***
Nu ska det spelas om det först, men det känns riktigt svårt att se hur IFK Skövde ska kunna ändra på den saken. Framförallt utan Rasmus Wremer, som skadade knäet i går.
Skytteliga-segraren gör många "enkla" mål för västgötarna, han är irrationell, har ett bra skott och är en viktig kugge i lagets snabba uppspel.
***
Gunnar Blomqvist är en av många tränare som har fått spela ihop ett nytt ungt lag och de har lyckats överraskande bra. Men Sävehof har gjort det ännu bättre och grejar det här.
* * *
RIK har tagit ett kliv tillbaka mot toppen. Laget har absolut ingenting att förlora mot Hammarby, men uppgiften borde vara övermäktig. Hammarby är regerande mästare, dessutom är laget ännu bättre i år. Men de kommer att få kämpa för det.
* * *
Vilken skillnad det är att se på handboll när det finns en publik värd namnet. Över 1 700 åskådare i Lisebergshallen i går skapade en härlig atmosfär. RIK borde fortsätta att bjuda handbollsmedlemmar på inträdet.


4 april:
"Hur tänkte de som lade slutspelsschemat?"
Det är obegripligt att två av kvartsfinalerna avgörs först den 10 april.
Det är inte landslagsuppehållet som är problemet, blågult behöver också tid. Men varför i herrans namn gick det inte att klämma in även den sista kvartsfinalomgången så att fyra av lagen slapp vänta i över en vecka på avgörandet som nu?
Handbollen skulle verkligen inte må dåligt av att spela SM-finalen tidigare (5 maj). Jo visst, det har varit fullsatta SM-finaler i både Globen och Scandinavium och publiksiffran var rekordhög under slutspelet i fjol, men i de städer som även har elitlag i ishockey och fotboll är det alltid handbollen som får ta stryk. Inte minst medialt.
* * *
Tjejerna är i alla fall redo för semifinal. Även om Sävehofs får ett 17 (!) dagar långt uppehåll innan första matchen mot IVH Västerås. Sanslöst.
Eslöv verkar förresten vara i kanonform. Kan bli en underhållande serie matcher mot Skövde HF.


2 april:
" Rustan Lundbäck älskar att överraska"
Så typiskt av Sävehof att välja IFK Trelleborg - laget Lundbäck & Co förlorade båda elitseriematcherna mot...
...och så typiskt Sävehof att sedan gå vidare till SM-semifinal efter tre raka segrar.
Karismatiske tränaren Rustan Lundbäck älskar att överraska, det har han visat med all önskvärd tydlighet. Inte heller spelarna i Sävehof är speciellt mycket för förutsägbarhet, därav kanske valet av motståndare. Två av de tre kvartsfinalerna blev kanske mer spännande än de tänkt sig, framförallt den dramatiska vändningen i Trelleborg där det krävdes förlängning för Lundbäck & Co. Men vad fasen, är det slutspel så är det. Då ska det vara jämnt, tufft, ovisst och svårtippat.
***
Så kändes det inte på förhand när det gällde Önnereds retur mot Skövde.
På gp.se skrev jag att säsongen skulle ta slut för de grönklädda i torsdags kväll. Enligt uppgift ska detta ha nått fram till laget före matchen. Kanske fungerade det till och med som tändvätska? Det bjuder vi på och gratulerar. En semifinal står på spel, det borde räcka för tjejerna inför den tredje avgörande matchen på tisdag.
***
Tippar för övrigt på Skövde-seger då igen...


29 mars:
" I kväll tackar Önnered för sig"
Skövde jagar tredje raka SM-finalen. Önnered lär i alla fall inte bli ett hinder.
Förvisso har skador på viktiga spelare stört Önnered under säsongen, men laget är likafullt en av årets stora besvikelser. Tv-bilder från den första kvartsfinalen mot Skövde i helgen visade stora brister i försvaret, det var halvdanna försök att stoppa de rödklädda motståndarna. Långsamma fötter, tveksamt agerande. Då hjälper det föga att ha en målvakt som Jessica Aronsson.
***
Skövde har, med eller utan Linnea Torstensson (stukade foten senast), det betydligt starkare laget. Två smärtsamma SM-finalförluster finns också i bakhuvudet. Revanschlusten är stor. I år blir det ett tredje försök att erövra det efterlängtade guldet?
***
Sävehof är också på väg med stormsteg mot Globen-finalen. Semifinalen säkras i alla fall borta mot Lugi i morgon kväll.
***
Irsta tvingas till en tredje avgörande mot Spårvägen, men Västerås-laget grejar det här till slut och mycket tyder på att Sävehof väljer att möta vinnaren i semifinalen.
Skuru förlorade hemma mot Eslöv senast, avgör Fanny Lagerström skåningarna redan i kväll?


27 mars:
"Visst vore det roligt med en skräll i SM-slutspelet"
GP ändrar inte tipset. Kampen om guldet kommer att stå mellan fjolårets finallag Hammarby och Sävehof.
Men det känns inte längre lika givet att Hammarby försvarar titeln. Sävehof har varit betydligt starkare än någon kunnat förvänta sig. Johan Jakobsson har äntligen blivit kvitt alla sina skador. Han vågar utmana, går in och avgör matcher. Och det finns fortfarande många som kan det i Sävehof.
Patrik Fahlgren, Erik Fritzon, det finns många att välja bland.
Tränaren Rustan Lundbäck brukar också hitta på en del grejer, en del geniala, andra gör till och med hans egna spelare ställda.
***
Hammarby är knappa favoriter, frågan är bara hur de väljer i semifinalen? Vi tror att RIK och IFK Skövde är alternativen. Det senare har Hammarby mött de senaste två åren, första gången vann Skövde klart, i fjol kanske ni minns hur stockholmarna på ett osannolikt sätt tvingade fram en femte avgörande match. 25 lika, Skövde förbereder sig på förlängning, men Hammarby ska "bara" lägga ett frikast innan domaren blåser för full tid. Fram kliver Daniel Båverud. Och sätter bollen.
***
Skövde orkade inte hämta sig efter den stjärnsmällen. Men frågan är om Hammarby väljer att möta samma motståndare en tredje gång?
Eller vågar de möta hungriga RIK?
Ja, det där är inte ett självklart val. Vi hissar en varningsflagg för de båda utmanarna. Här finns det också gott om vinnarskallar. Därför blir slutspelet lika ovisst som serien var. Visst vore det roligt med en skräll?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.