Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den amerikanska målvakten Hope Solo stängs av i sex månader. Arkivbild.

Spelarfacket överklagar Solos straff

Hånet mot Sverige efter förlusten i OS-kvartsfinalen står den amerikanska fotbollsmålvakten Hope Solo dyrt. Hon stängs av i sex månader. Spelarfacket överklagar avstängningen och frågar sig om en man skulle ha straffats.

Sverige skickade ut amerikanskorna ur OS i kvartsfinalen, efter en straffläggning som Hope Solo försökte störa med ett handskbyte. Efter matchen kallade USA:s målvakt svenskorna för ett gäng fegisar.

- Vi spelade mot ett gäng fegisar, det bästa laget vann inte i dag, sade Solo.

Kommentaren blev kostsam för Solo som stängs av ett halvår av USA:s fotbollsförbund, som dessutom river hennes landslagskontrakt.

"Hope Solos kommentarer efter matchen mot Sverige i OS var oacceptabla och möter inte de krav på sportsligt uppträdande som vi har på våra spelare", skriver Sunil Gulati, USA:s fotbollsförbunds ordförande, i ett pressmeddelande.

Strider mot yttrandefrihet

Rich Nichols, vd för de kvinnliga fotbollsspelarnas sammanslutning USWNTPA, säger i ett uttalande till Sports Illustrated att straffet är överdrivet och oproportionellt och strider mot yttrandefriheten. Därför kommer de att överklaga avstängningen.

"Vi ifrågasätter också om den här åtgärden skulle ha tagits mot en manlig spelare eller ledare som i stridens hetta efter en frustrerande förlust ifrågasatt motståndarnas taktik", säger Nichols.

Solo bedrövad

I ett inlägg på sitt Instagramkonto skriver Hope Solo att hon är bedrövad över förbundets beslut och att hon under hela sin karriär bara velat lagets och damfotbollens bästa.

"Jag hade inte kunnat vara den spelare jag är utan att vara den person jag är, även då jag inte gjort de bästa valen och sagt rätt saker", skriver Solo.

Avstängningen av Solo träder i kraft med omedelbar verkan. Hon kommer inte att vara aktuell för landslagsspel förrän tidigast i februari 2017.

Målvakten har tidigare stängts av i 30 dagar för dåligt uppförande i början av 2015. Då misstänktes Solo för rattfylleri efter att ha suttit berusad i sin bil. Hon har också varit anklagad för misshandel av sin syster och systerson. Förundersökningen ledde aldrig till åtal, men åklagarna överklagade och har fått rätt att återuppta fallet.