Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Bubblan under landslagsturneringen i Malmö sprack. Flera spelare som deltog där har testats positivt för covid-19. Arkivbild.
Bubblan under landslagsturneringen i Malmö sprack. Flera spelare som deltog där har testats positivt för covid-19. Arkivbild. Bild: Anders Bjurö/TT

Spelare coronasmittades i landslaget

De senaste coronafallen i SHL misstänks komma från landslagsturneringen Beijer Hockey Games i Malmö.
Ishockeyförbundet bekräftar att bubblan sprack.
– Det är extremt olyckligt, säger Olof Östblom, tävlingschefen, till Aftonbladet.

I helgen drabbades Malmö Redhawks av smittspridning och på måndagen bekräftades att också Växjö har positiva fall. Enligt Aftonbladet finns tydliga kopplingar till landslagsturneringen.

I förra veckan meddelade Finlands ishockeyförbundet att fem spelare i det lag som spelade Beijer Hockey Games i Malmö smittats och det tjeckiska landslaget har drabbats av två fall, enligt hokej.cz. Båda lagen gjorde nya tester efter hemkomst sedan en finländsk spelare testat positivt i Malmö.

– Vi kan konstatera att vi fick in smittan i bubblan, bekräftar Svenska ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom för Aftonbladet.

Domare testade positivt

Enligt tidningen ska också sex av elva svenska domare i turneringen ha smittats. SHL:s domarbas Tomas Torsbrink bekräftar att domare smittats, men vill inte uppge antalet.

Under de tidigare turneringarna i Euro Hockey Tour, som också hållits i en bubbla i Helsingfors och Moskva, har inga positiva fall rapporterats.

– Vi testade alla två gånger innan bubblan, och testade samtliga när de gick ur bubblan. Då hade Finland ett positivt test. Vi genomförde närmare 800 tester under veckan och ett var positivt, det visar bara att det finns en jättesvårighet här, säger Östblom.

"Skapar funderingar"

Det är inte första gången som svenska spelare testar positivt under landslagsuppdrag. Inför junior-VM insjuknade flera spelare och ledare trots att träningslägret i Sundsvall hölls i en bubbla.

På frågan om Sverige är sämre på att smittsäkra säger Östblom:

– Jag vet faktiskt inte, jag kan inte svara på det. Vi vet inte varifrån den här smittan kommer om vi ska vara ärliga. Vi får analysera de här med de andra länderna, vad vi kan göra annorlunda. Det här skapar självklart funderingar inför de stundande VM-förberedelserna och själva turneringen.