Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Spanjor ska ta Blåvitt tillbaka till guldet: "Svensk futsal är en bebis"

Fotbollen har sina pionjärer från andra länder som kom och frälste Sverige. Nu kan futsalen ha fått sin. Spanjoren Guillermo Sotorrio Sánchez ska leda Blåvitt tillbaka till guldet.

Utländska tränare har influerat och påverkat svensk fotboll genom historien. George Raynor tog Sverige till VM-final 1958. Bob Houghton och Ray Hodgson införde 4-4-2 och press-understöd i den svenska fotbollssjälen. Graham Potter är på väg att luckra upp samma systematik. 

Nu börjar samma rörelser kunna anas i futsalen. Tidigare i år anställdes kroaten Matija Dulvat som förbundskapten, den förste utländske i Svenska Fotbollförbundets historia. När IFK Göteborg Futsal inleder SFL på tisdag mot Torslanda gör man det med seriens förste utländske tränare någonsin.

Guillermo ”Willy” Sotorrio Sánchez brinner för sin sport. I soffan i lägenheten i Frölunda smattrar munnen fram ord om taktik, lag, ledarstil och svensk futsal. Händerna vandrar över en taktiktavla (med en fotbollsplan på för några futsal-tavlor går inte att få tag på) när han berättar om sina tankar inför hans första säsong som tränare i Sverige.  

– För mig handlar det här första året i huvudsak om att lära mig. Från spelare, tränare och vad som funkar och vad som inte funkar. Om vi vill växa, och då pratar jag inte om IFK utan om ligan och landet, så måste vi kämpa för att skapa bättre förutsättningar. För mig är inte andra klubbars tränare rivaler. Jag frågar alltid mina tränarkollegor om de vill diskutera matcherna. Jag njuter att lära andra människor. Jag kanske vet något mer än andra, och varför skulle jag då inte hjälpa till? Ligan blir bättre när alla lag blir bättre, säger han. 

"Det är en hobby jag lägger mycket tid på"

Fingrarna flyger fram på tavlan och visar rockader, löpningar och anfallsuppspel. Det glöder i ögonen på Willy, som alla kallar honom. 

– Det är en hobby som jag lägger mycket tid på. Jag spelar in alla mina träningar och visar klipp för spelarna. Jag hoppas att jag kan göra det på heltid någon gång, säger han. 
Än så länge är IFK Göteborg Futsals och SFL:s verklighet långt från heltidsanställda tränare.

Knappt en spelare i serien får betalt. Det är likadant med tränarna. Nej, det var inte för pengarna Willy kom till Göteborg. En svensk flickvän blev biljetten till landet med ett av Europas sämsta landslag i sporten han älskar. Nu ser han sin chans att sätta ett frö. 

– Mitt jobb är bara att ge verktyg till spelarna. Det är de som måste se, tänka och göra. Vi i svensk futsal är en bebis i dag. Men vi kan växa mycket. Vi har bra tekniska spelare, men vi saknar futsalgrejer, säger han. 

Vad menar du med futsalgrejer?

– I futsal pratar vi om individuell teknik och individuell taktik. Individuell teknik handlar om att kunna dribbla, skjuta och passa. Individuell taktik handlar om de saker som är specifika för futsal. Som att alltid vara i en bra position med din kropp, eller hur du ska ha kroppen för att kontrollera bollen. Vi fick börja med saker som barn lär sig i Spanien. Vi har bra spelare men jag ser att mina spelare saknar grunderna. 

"Jag vill lära ut saker"

IFK Göteborg är tillsammans med fjolårsfinalisterna Borås AIK och IFK Uddevalla favorittippade i södra serien. Men Willy fokuserar inte på tabeller och resultat – utan på långsiktig utveckling av sporten han älskar i landet han flyttat till. 

– Alla säger samma sak – att de vill vinna. Det är lätt att säga att man vill vinna ligan. Jag måste se till verkligheten. Vi är långt från där jag hade önskat att vi skulle vara. Spelarna och klubben behöver många saker. Jag tänker inte på att vinna det här året. Jag vill lära ut saker, säger han. 

SFL drar i gång på lördagen när Gais möter Skoftebyn på bortaplan. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.