Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/7

"Som att vinna Champions League"

Etta, tvåa, etta. IFK Göteborgs svit i Tiomila de tre senaste åren ger eko i orienteringsvärlden. -Det här är vår motsvarighet till Champions League, säger Jan Carlsson, ordförande.

När Fredrik Bakkman ledsagad av den tidiga morgonsolen sprang in i målområdet under stort jubel i går morse var det ren defilering.
Under natten i Partilleskogarna hade Blåvitt på de tio sträckorna fullständigt utklassat konkurrenterna och vann med närmare tio minuter, en segermarginal som 72-åriga Tiomila inte skådat de senaste 25 åren.

Total utklassning

Men det handlade inte bara om överlägsenhet och utklassning.
Resultatet är frukten av ett hårt och målmedvetet arbete som syftat till att göra IFK Göteborg till en av landets bästa orienteringsklubbar.
- Vi har en stark organisation, kunniga ledare och inte minst utövare på elitnivå som vill träna hårt och nå framgång, säger Jan Carlsson och fortsätter:
- Många från våra grannländer, inte minst landslagslöpare, söker sig till oss av den anledningen; de vet att de får bra förutsättningar, bra träningsmöjligheter, bar sparring och bra terräng. Inte sällan är det kombinerat med att de samtidigt pluggar i stan, exempelvis på Chalmers. Vi fyller på med bra orienterare hela tiden, både på herr- och damsidan, säger han.

Stod emot segerpressen

Inför planeringen av Tiomila i Partille/Göteborg, som har hållit på i flera år, fanns initialt en förhoppning om att herrarna som grädde på moset skulle ta hem hela tävlingen.
Det gjorde man som bekant – men genombrottet kom redan 2015 då IFK segrade i Skepptuna i Uppland och i fjol blev det silver i Falun efter en hård slutspurt.
- Strakt av laget att stå emot den segerpress som trots allt fanns, säger Jan Carlsson efter söndagsmorgonens segerkross.
Inte minst glädjer sig IFK-basen åt damlagets framgång i Partilleterrängen.
 - Att sluta sjua i den hårda konkurrensen är riktigt bra, säger han.
Att Göteborg har hög kompetens på damsidan i orientering är tveklöst – Göteborg-Majorna kom två i lördagens tuffa stafett efter en fantastisk uppryckning på sista sträckan – från sjunde till andra plats.    
Att IFK har att bygga på efter Tiomila står klart.
- Ungdomslaget slutade elva vilket förstås betyder mycket för vårt framtidsbygge, säger Jan Carlsson.

Norska dominansen bruten

Överhuvudtaget kan han konstatera att svensk orientering står sig stark – efter IFK Göteborg i söndagens Tiomila kom OK Linné från Uppsala (som också lockar orienterande studenter) och på tredjeplats slutade fjolårsvinnaren Södertälje-Nykvarn.
Är den norska dominansen bruten nu?
- Tja, det verkar ju nästan så. För några år sedan var Halden den stora orienteringsstaden, men nu pratar allt fler om Göteborg, säger Jan Carlsson.
För den som inte är invigd i orienteringsvärlden – hur stor är egentligen en seger i Tiomila?
 VM smäller förstås rätt högt – men säg så här: Tiomila är det största i världen man kan vinna som lag. Det är vår motsvarighet till Champions League.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.