Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peter Reinebo, verksamhetschef för Sveriges Olympiska Kommitté. Arkivbild.

SOK svarar på kritiken: "Vilseledande"

Astmabråket inom skidvärlden rullar vidare. Anledningen: Norges och Sveriges olika syn på behandling och vad det skickar för signaler.

Det började med att den norske skidåkaren Martin Johnsrud Sundby stängdes av för sin användning av astmamedicin, fortsatte med en utredning om synen på medicinanvändning i det norska skidförbundet och landade till slut i att det eventuellt är Sverige som gör fel.

Den norska astmautredningen, som lades fram i förra veckan, menade att metoden att använda nebulisatorer med saltlösning för astmabesvär inte var fel. På ett ställe i utredningen kritiseras i stället Sverige, och andra länder. Enligt den finländska läkaren Katja Mjösund är det "etiskt fel" att inte använda den norska metoden för att lindra astmabesvär inom skidåkningen.

"Lögnaktigt"

- Helt plötsligt flyttas bevisbördan till Sverige, att vi har problem med etiken och våra medicinska bedömningar, säger Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK, som i utredningen dessutom anklagas för att ha nekat utredarna tillträde till information om hur man i Sverige arbetar med medicinering.

Felaktigt, menar SOK, som säger att de visst tackade ja till att dela information, men att utredarna sköt upp mötet som sedan inte blev av. Till slut kallade SOK till en egen presskonferens för att visa upp den information som efterfrågats.

- Att få en passning från den här så kallade oberoende utredningen – som ju är tillsatt av norska skidförbundet – att vi är hemliga, det är vilseledande och lögnaktigt, säger Reinebo.

"Det är udda"

Det andra som det från svenskt håll reagerats på är just bruket av nebulisatorer.

- Det är ju en apparatur, en förångningsapparat som används på svårt sjuka patienter. Den används på intensivvårdsavdelningar av olika slag. De har kommit ut i allmän debatt genom norsk skidåkning. Det är udda, säger Bo Berglund.

Så väl den norska rapporten som läkare och forskare världen över är överens om att det inte finns bevis för att det gör nytta att använda sådana för idrottare som inte har astma.

Även Per "Pliggen" Andersson, lagläkare för det svenska skidlandslaget, tar illa vid sig av den norska kritiken. Den norske landslagschefen Vidar Løfshus har fällt kommentarer om att svenskarna har "uppfört sig småaktigt och haft ett lillebrorskomplex", vilket gör Andersson upprörd.

- Vi anklagar inte Norge för att de använder sig av det här. Vi har bara sagt hur vi gör. Men nu blir vi anklagade för att vi inte tar hand om våra åkare på ett etiskt försvarbart sätt. För att vi inte använder en metod som det inte finns någon vetenskap för än, säger han till Expressen.

Signalvärde

Från SOK:s sida menar man att det skulle skicka fel signaler till idrottande ungdomar om man som i Norge skulle använda sig av ovetenskapliga metoder.

- Om mina idoler i skidspåren sitter i vallaboden med en avancerad medicinskteknisk utrustning och andas in diverse saker så tror ju jag att om jag ska kunna prestera så måste jag göra likadant, när det är helt andra saker som är avgörande om man blir bra eller inte, säger Bo Berglund.

- Jag tror att Internationella skidförbundet, Fis, har en roll här också. Att se till att visa var de står.