SOK:s ordförande Mats Årjes under onsdagens presskonferens på Stockholms stadion inför vinter-OS 2026.
SOK:s ordförande Mats Årjes under onsdagens presskonferens på Stockholms stadion inför vinter-OS 2026.

SOK-ordförande uppmanas hålla sig ifrån OS

Sveriges olympiska kommittés ordförande Mats Årjes kritiseras för att sitta på dubbla stolar i samband med Sveriges ansökan för vinter-OS 2026.

ANNONS
|

Mats Årjes delar uppdraget som SOK:s ordförande med att vara vd och aktieägare för Skistar, företaget som bland annat driver skidanläggningar i Åre. Den jämtländska orten är tilltänkt som alpint center om Sverige får arrangera vinterspelen om sju och ett halvt år.

I en intervju med SVT kritiserar Kim Andrews, chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption, Årjes för att sitta på dubbla stolar. Även om det rent juridiskt inte är felaktigt eller kan ses som jäv.

- Det vore klädsamt att hålla sig borta. Man ska akta sig för att fatta beslut som gynnar en själv ekonomiskt ur ett trovärdighetsperspektiv, säger Kim Andrews.

ANNONS

Mats Årjes ser ingen problematik.

- Den ekonomiska vinningen för egen del tror jag är högst begränsad, om den ens existerar. Jag har en stor erfarenhet från det här, jag har ett stort kontaktnät inom den internationella idrottsvärlden som förhoppningsvis leder till att vi har större möjlighet att nå fram, säger han till SVT.

"Om det uppstår situationer där jag kan uppfattas som jävig så finns det väldigt tydliga riktlinjer för hur man ska bete sig då. Vi följer både IOK:s etiska kod och SOK:s egen uppförandekod. Vi har dessutom valt att komplettera med ett juridiskt dokument för att göra det extra tydligt. Om det till exempel skulle bli direkta förhandlingar mellan Skistar och ett framtida OS-bolag är det självklart att jag inte deltar i de förhandlingarna", säger Årjes i en skriftlig kommentar till TT.

Sverige och Lettland (med Stockholm som huvudort), Kanada (Calgary) och Italien (Milano/Cortina d'Ampezzo) är kvar i kampen om att få arrangera vinter-OS 2026. Internationella olympiska kommittén, IOK, fattar beslut nästa år.

TT

ANNONS