Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sveriges olympiska kommitté ger inte upp drömmen om att arrangera OS i Stockholm 2026. Arkivbild.

SOK ger inte upp OS 2026

Socialdemokraterna avbröt arbetet med att söka vinter-OS och Paralympics i Stockholm 2026. Men nu visar det sig att internationella olympiska kommittén (IOK) skjuter till betydligt mer pengar än man tidigare har räknat med.

Skälet till S-beslutet i slutet av april var att IOK inte kunde säga exakt hur stort dess ekonomiska bidrag till värdorten skulle bli. Nu står det klart att bidraget blir minst 8,8 miljarder, omkring en halv miljard mer än vad man tidigare har räknat på.

- Just nu är föret jäkligt risigt för den här kampanjen. Och jag vill inte göra några förutsägelser, men jag vet att ingenting är omöjligt, säger Richard Brisius, som fortfarande hoppas på OS och Paralympics i Stockholm.

Redan när Socialdemokraterna kom med sitt beslut ställde sig SOK frågande, eftersom Stockholms stads kostnadsprognos för att stå som arrangör ändå utgick från en miniminivå av IOK:s stöd. Den beräknade att ett arrangörskap skulle kosta totalt 13,6 miljarder kronor, och detta baserades på ett betydligt mindre bidrag än de 8,8 miljarder kronor som IOK minst planerar att skjuta till.