Sverige går vidare med sin OS-ansökan.
Sverige går vidare med sin OS-ansökan. Bild: CARL SANDIN

SOK går vidare med OS-ansökan

SOK har beslutat sig för att gå vidare med ansökan om att arrangera OS och Paralympics i Sverige 2030.
– Sverige har möjlighet, kunnande och vilja, skriver man på sin hemsida.

ANNONS

Ett olympiskt vinterspel i Sverige 2030 kan bli en möjlighet.

Svenska olympiska kommittén har tidigare genomfört en förstudie för att se om det är genomförbart att stå som arrangörer. Nu har studien genomförts och nu meddelar SOK att man kommer att gå vidare med sin ansökan om OS och Paralympics.

– Vår förstudie visar att Sverige har möjlighet, kunnande och vilja att arrangera vinterspelen 2030, säger ordförande Hans von Uthmann på SOK:s hemsida.

Han fortsätter:

– Jag har informerat IOK att Sverige vill gå vidare till steg två i processen och IOK har välkomnat oss till nästa fas som är löpande dialog.

ANNONS

Där vill man arrangera spelen

På sin hemsida skriver SOK att detta innebär en mer löpande dialog med den internationella olympiska kommittén. Vidare berättar man att Sverige inte har några förpliktelser i nuläget och att det ännu inte finns några krav från IOK.

Planen, om man får OS 2030, är att spelen arrangeras i Stockholmsregionen, Falun, Åre och Östersund. Dessutom ska endast redan existerande arenor användas.

– Ambitionen för OS och Paralympics i Sverige är världens mest hållbara spel där en ny standard för framtiden sätts såväl ekologiskt, socialt som ekonomiskt, säger Hans von Uthmann.

Sju av tio svenskar villiga

Enligt en undersökning som SOK har gjort tillsammans med Kantar Public vill sju av tio svenskar vill att Sverige ansöker om OS och Paralympics 2030.om det går att göra hållbart, demokratiskt och kostnadseffektivt.

– Vi tror också att spelen kan bli en motor för idrotten, jämlikheten och folkhälsan i hela vårt land, samtidigt som vi sätter ett ökat fokus på personer med funktionsnedsättning och deras villkor på och utanför idrottsarenorna säger Åsa Llinares Norlin, ordförande Sveriges Paralympiska Kommitté.

När det kommer till budget har man utgått ifrån den man tog fram för OS 2026, som i stället för Sverige placerades i Milano och Cortina. Den låg på 16,5 miljarder kronor varav tio miljarder var tänkt att komma i form av bidrag från IOK (samma summa som OS 2026 fått).

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS