Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Flera människor har förts till sjukhus efter att ha fått sand och grus i ögonen på grund av de kraftiga vindarna i OS-området.

SOK-basen är lugn trots väderkaoset

Kraftig blåst har orsakat stora problem under vinter-OS med flera uppskjutna tävlingar. Nu har väderkaoset nått en ny nivå.

De kraftiga vindarna i Pyeongchang med omnejd har redan tvingat tre alpina tävlingar, och så sent som i dag också en skidskyttetävling, att flyttas fram.

I kustområdet Gangneung, där bland annat ishockeyn och curlingen avgörs, har vindarna nått så kraftiga nivåer att folk har evakuerats på flera platser.

Under onsdagen har den olympiska parken i området stängts ner tillsvidare.

"På grund av de kraftiga vindarna i Gangneungområdet har alla aktiviteter i de gemensamma utrymmena i Gangneungs OS-park temporärt stängts ner för folks säkerhet", skriver OS-arrangören, som uppmanar åskådare och funktionärer att stanna inomhus.

Truppchefen: "Kan vända"

Vissa mediecenter har också stängts ner på grund av väderkaoset och bussar som ska transportera folk mellan Gangneung och Pyeongchang har haft problem att hålla sig på vägen.

Flera personer ska också ha förts till sjukhus för ögonskador efter att ha fått sand och skräp som virvlat upp från marken i ögonen.

Peter Reinebo, truppchef för den svenska OS-truppen i Pyeongchang, uppger att SOK var förberett på det något lynniga vädret och just vindarna.

- Och vänder det så kan det bli ganska varmt, och mycket nederbörd. Men nu är vi i ett läge där flera grenar kan bli uppskjutna men det är inga problem i sig. Via vår väderservice har vi en bild av att det kan vända om ett par tre dagar och bli varmare och mindre blåst, säger han.

Boenderockader

För den svenska truppens del innebär också de framskjutna tävlingarna att det kan bli vissa effekter vad gäller boendet i OS-byn. Till exempel har några av slopestyleåkarna, som startade de första tävlingarna på invigningsdagen, flyttat ut för att ge plats åt andra idrottare. Detta eftersom den sista grenen, big air i snowboard, inte körs förrän onsdag den 21 februari.

- Boendepusslet ser vi över nu på grund av detta, säger han.

Förhoppningarna om att det ska gå tävla i morgon är dock goda, enligt SOK:s meteorolog Tomas Mårtensson.

- Det ser ganska bra ut, vinden ska lägga sig ganska snabbt och lågtrycket ska dra vidare, säger han till TT.

Enligt honom är risken för nederbörd också liten. Uppehåll och bra väder väntar.

TT: Hur lynnigt är vädret, är det svårt att ställa prognoser?

- Inte svårare än hemma vill jag påstå. De här datamodellerna vi har, de har funkat ganska bra. Det skulle blåsa på ganska mycket i dag och så det är ingen överraskning på det sättet.