Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Yvonne Mattsson och Madeleine Lindberg Wall – damer som sätter svensk cykel främst.

Snurrigt när cykelförbundet väljer ordförande

En förbundskapten har tvingats bort, en annan har sagt upp sig. Sportchefen ger upp och slutar, olympiska kommittén oroas. Mitt i allt detta ska Svenska Cykelförbundet få sin fjärde ordförande på ett år.

Förra året valdes Jahn Ekman. Det skedde i en kupp på årsmötet, där sittande ordföranden Yvonne Mattsson förlorade med liten marginal.

Ekman avgick av hälsoskäl i december förra året. Eva-Lena Albihn tog över som tillförordnad ordförande, men bara till januari, då Lotta Jegenstam fick uppgiften fram till årsmötet. Detta hålls i dag och hon kandiderar inte för en fortsättning.

Det gör däremot Yvonne Mattsson, ett respekterat namn i internationella sammanhang och nyligen vald till europeisk kandidat vid internationella förbundets kongress i höst.

Valberedningens förslag till ordförande för svenska förbundet är Åke Hansson från Uddevalla. Han var ordförande redan 2006, men var bara kvar nio månader. Hans uppgift togs då över av - Yvonne Mattsson.

2007 valdes Anders Björklund till ny förbundsbas. Han regerade till hösten 2008, då Mattson åter hoppade in i egenskap av vice ordförande.

Året därpå blev Mattson vald på riktigt. Hon inledde en ny satsning med bland andra nya sportchefen Madeleine Lindberg Wall, tidigare VM-medaljör. "Madde" har framgångsrikt byggt upp landslagsverksamheten.

När Mattsson kuppades bort startades en organisationsförändring. Det förslag som nu ligger innebär att inga förbundskaptener ska finnas. Därför fick inte Glenn Magnusson fortsätta på landsvägssidan och Fredrik Ericsson slutade självmant som chef för mountainbike. Istället skulle sportchefen svara för alla grenar med en "high performance coach" inom varje gren.

- Jag är inte tillfrågad om organisationer innan den bestämts och jag kan inte stå för den, säger Madeleine Lindberg Wall till GP. Det fanns inget annat att göra än att säga upp mej.

Göteborgaren Mattias Reck är den ende som engagerats hittills, på vad som sägs vara 50-procentig basis. Sportchefen tror inte att pengarna räcker ens till den tiden.

- Jag vet vad jag ska göra, men vet också att årsmötet på lördag kan förändra förutsättningarna, säger Reck, som just nu bara arbetar kortsiktigt inför juniorernas och U23-åkarnas världscupstart i april.

Inför årsmötet har styrelsen, som just nu bara består av fyra personer, skriftligen gått till hård attack mot generalsekreteraren Anders Karlsson, som i sin tur undrar varför han inte blir uppsagd. Styrelseledamoten Tony Pölder har i en intervju dessutom attackerat Madeleine Lindberg Wall ihop med angreppet på Karlsson.

Räkna med strider på årsmötet. Förutom Åke Hansson och Yvonne Mattsson kandiderar gamle stjärncyklisten Sven-Åke Nilsson till ordförandeposten. Ett annat ex-proffs, Tommy Prim, lanseras som styrelseledamot.

På läktaren finns Sveriges Olympiska Kommittén.

- SOK har begärt ett möte med anledning av oro över den nya organisationen. Men det kan inte hinnas med förrän efter årsmötet, konstaterar Madeleine Lindberg Wall.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.