Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Marcus Jodin ersatte Dennis Andersson som klubbdirektör i BK Häcken i januari 2019. Nu går han in på sitt tredje år i den rollen.  Bild: Bildbyrån/GP
Marcus Jodin ersatte Dennis Andersson som klubbdirektör i BK Häcken i januari 2019. Nu går han in på sitt tredje år i den rollen. Bild: Bildbyrån/GP

Mattias Balkander: Snart är Göteborgs främsta fotbollslag även Sveriges bästa

Utifrån serieperspektiv och närhet till förstaplats tronar 2012 fortfarande överst. Men Häcken närmar sig, både sin egen skugga och Malmö FF. Coronaåtgärderna borgar för ett minskat glapp 2021, men det finns fallgropar.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Jag vill börja med att säga att säsongen 2012, då Häcken knep andraplatsen i allsvenskan bakom IF Elfsborg, var långt ifrån perfekt. Det fanns som under hela Peter Gerhardssons tid i klubben en del defensiva brister, denna säsong manifesterat i för många mittbackar.

Ingen ur kvartetten Tom Söderberg, Mohammed Ali Khan (numer Mak Lind), Emil Wahlström eller Mattias Östberg lyckades sett över hela säsongen ikläda sig rollen som ”den givne försvarsgeneralen”.

Med det sagt var ingen dålig, men säsongen sticker ut, både ur ett Häckenperspektiv och totalt sett. Inget lag gjorde 2012 fler mål än ett Waris Majeed-inspirerat Häcken, men flera släppte in färre.

Ypperlig hantering av defensiven

Det var därför senare Mikael Stahre kom in och Andreas Alm tog vid. För att få helheten att fungera. För att ta nästa kliv. För att stänga igen.

Det är nu gjort.

Inget lag har släppt in färre allsvenska mål än Hisingsklubben 2020. Tacka suveräna mittlåset Rasmus Lindgren och Joona Toivio för det, såklart ihop med hanteringen av målvaktsfrågan där Pontus Dahlberg axlade skadade Peter Abrahamssons mantel på ett ypperligt sätt.

BK Häcken har under Andreas Alms ledning understödd av Christian Lundström och Robert Vilahamn stabiliserat prestationerna och resultaten ytterligare.

Det hänger ihop med en tydlig strategi, ett envetet nötande, en stabil ekonomi och en ständig vilja att bli bättre.

LÄS MER: Stor genomgång av BK Häcken

Allt har förstärkts och förbättrats

BK Häcken har inte gjort någon hemlighet av att de vill bli allra bäst, helst redan 2021.

Det är slutpunkten på den femårsplan som sjösattes på årsmötet i mars 2017.

Sedan dess har allt förstärkts i och runt klubben.

Problemet är att motståndarna har gått i samma riktning.

Det stora hotet Malmö FF är fortfarande det största hindret på vägen mot SM-guld, dessutom gör åtminstone en Stockholmsklubb om året, IFK Norrköping och kanske IF Elfsborg anspråk på samma titel.

För att lyckas med måste allt stämma för Gulsvart. Nästan allt gjorde det 2020, 2021 måste framför allt Häckens toppforward upp i prestation ytterligare ett snäpp.

Alexander Söderlund är den bäste de har haft sedan Alexander Jeremejeff, men frågan är om det inte krävs uppemot 15 mål av klubbens försteanfallare för att skapa en tillräckligt effektiv lagmaskin att utmana hela vägen?

Här hittar vi nyckeln. Det andra är på plats. Ingen klubb hade fler skyttekungar under 2010-talet, få klubbar har en spelstil så beroende av ett hitta ytterligare en 2021.

Frågorna som saknar svar

Därmed inte sagt att den spelaren inte är Alexander Söderlund.

Efter en sällsynt lyckosam budgethantering av pandemin står BK Häcken väl rustad inför det som av många beskrivs som nådens år 2021.

Frågorna är fortfarande många och betydande. Finns det något kvar i ladorna om krisen kvarstår? Återvänder publiken? Stannar sponsorerna? Och klarar elitklubbarna av att hålla ut?

Ingen sitter inne med svaren. För BK Häcken gäller det vanliga. Sträva. Gneta. Tro. Och vässa.

Snart är Göteborgs främsta fotbollslag även Sveriges bästa.