Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Snöplig premiärförlust för nya kaptenen

Nya förbundskaptenen Ylva Martinsen var bara 121 sekunder från en skrällseger i sin premiär med Damkronorna. Då kvitterade Finland – och avgjorde sedan i förlängningen med 2–1-målet.

Damkronorna hade tagit ledningen i andra perioden genom 16-åriga debutanten Lina Ljungblom, som till vardags spelar med killar i Skövdes J18-lag, och var på väg mot en skrällseger i Ylva Martinsens första match sedan hon tog över från omstridde Leif Boork.

Finland tog brons i Pyeongchang I vintras, har varit numret större än Damkronorna i flera år och vann med förkrossande 7–2 i OS-kvartsfinalen. Nu kom laget med 15 spelare från sin bronstrupp mot ett svenskt lag med tio spelare som inte var med i OS.

Men med bara 2.01 kvar kunde Susanna Tapani kvittera på passning från HV-veteranen Riika Välilä och 1.14 in i förlängningen avgjorde Minnamaria Tuominen framspelad av Luleås Petra Nieminen.

Tät Grahn

Spelmässigt dominerade Finland som väntat och vann skotten med 46–14. Luleåmålvakten Sara Grahn storspelade i Damkronornas kasse.

- Det kom mycket puckar mot Sara i mål, men hon var riktigt, riktigt bra, vår bästa spelare. Vi hade räknat att det skulle vara tryck mot kassen, men stundtals håller vi uppe ett bra spel och då är matchen jämn, sade Martinsen som ledde juniorlandslaget till VM-silver förra säsongen och var med och tog OS-silver med Damkronorna som spelare 2006.

"På väg"

Rutinen till trots, hon erkände att det var nervöst inför förbundskaptensdebuten i tjeckiska Hodonin.

- Det var så klart väldigt speciellt, just det här att möta Finland också som man gjort så många gånger som spelare. Det blir derbykänsla.

- Jag var lite nervös innan, men det är otroligt kul att se hur spelarna jobbar och sliter där ute, försöker hålla i puck och skapa ett eget spel. Vi är på väg någonstans och det är jag jätteglad för.

Damkronorna möter Ryssland på fredagen och avslutar mot hemmanationen Tjeckien på lördag.