Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Snön ställde till det – tusentals missade Vasaloppet

Inför Vasaloppet var det stor oro kring bristen av snö. När det väl var dags kom det för mycket snö vilket ställde till det för tusentals åkare som aldrig kom till start.
– 18 procent är det som inte kommit till start, säger Anders Blomquist i SVT.

För lite snö är inte bra om man ska ställa sig på ett par skidor och åka Vasaloppet. För mycket snö är inte heller det att föredra. Något som blev verklighet när Vasaloppet skulle dra igång. För efter att det kommit stora mängder snö under dagen.

Snön skulle ställa till stora problem för Vasaloppet och dess åkare.

– I år är det nästan 20 procent som har valt, med den tuffa vintern som varit, att inte nyttja sitt startbevis. 18 procent är det som inte kommit till start. Det betyder att 13 704 åkare gav sig i väg i morse, säger Anders Blomquist i SVT.

Det började redan att falla snö under lördagskvällen och fortsatte in till starten av Vasaloppet. Det har kommit flera varningar från SMHI i Dalarna. Enligt SMHI väntas det där komma mellan 10-20 centimeter snö.

– Det finns en kraftig koppling till ovädret som drog in över Skottland. Det är inget systemväder, men det tillhör samma system som Jorge. Det kom in över Oslo-området i går eftermiddagen och trycker sig vidare mot Sverige, säger meteorologen Roar Inge Hansen på Storm till Expressen.

LÄS MER: Varmare vintrar oroar Vasaloppet

Trots snön som föll gick det undan i spåren.

När det drygt nio mil långa skidloppet satte igång var det i ymnigt snöfall.

LÄS MER: "En förväntan att kvinnor ska vara snygga och smala"

Trots snöfallet körde eliten i ett mycket högt tempo och vid spurtpriset i Mångsbodarna, efter 24 kilometer, var herrarnas tätklunga flera minuter snabbare än förra året.

Totat hade 15 800 åkare anmält sig till årets Vasalopp.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.