Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Snökris för svenska rallyt - men körs ändå

Det milda vädret ställer till med problem för Svenska rallyt. Men tävlingsledaren Stig-Rune Kjernsli är inte orolig för att tävlingen ska ställas in. – Vi är inte meteorologer, men vi måste vara optimistiska, säger han med ett skratt.

På torsdag går Svenska Rallyt i Värmland av stapeln. Rallyt körs på flera olika platser i Värmland och i Norge. Banan är på grund av det varma vädret åtta mil kortare i år. Om prognosen blir som meteorologerna lovar kommer 240 kilometer att köras.

– Det är jättetråkigt att vi har behövt korta banan. Vi har planerat detta i flera månader, säger Stig-Rune Kjernsli.

Det är bara de två sträckorna som ligger i Norge som har snö på vägarna. Alla banor i Sverige är täckta av grus. Stig-Rune Kjernsli berättar att banorna är besiktigade och att det i dagsläget inte är något problem att genomföra rallyt.

– Vi har varit ute på banorna hela dagen och det ser bra ut. Vi är fortfarande ute och plattar till och fixar med dem fram tills tävlingen börjar, säger han.

Men om vädret blir varmare och underlaget mjuknar kommer rallyt inte att kunna genomföras.

Vad gör ni då?

– Då får vi snacka ihop oss och hitta på en lösning. Men jag kan garantera att tävlingen blir av. Vi har tittat på minst fyra olika vädersajter och alla lovar minusgrader, säger Stig-Rune Kjernsli.

Men vad händer om prognosen svänger?

– Ja, och tänk om Putin släpper en bomb? Vi är inte meteorologer, men vi måste vara optimistiska, säger han med ett skratt.

Och enligt Stig-Rune Kjernsli är förarna inte heller oroliga för att tävlingen kommer att ställas in, eller för säkerheten på banorna. Men det håller inte världsmästaren Sébastien Ogier med om. Under onsdagseftermiddagen var förarna ute och rekognoserade specialsträckan. Ogier var så missnöjd att han nu vill ställa in hela tävlingen, berättar Värmlands Folkblad.

– De enda sträckorna vi kan köra är de i Norge. Vi kan köra en kort rallysprint där, då är det okej. Men resten är ett grusrally och det skulle vara fullkomligt osäkert att försöka köra tävlingen, säger han till Värmlands Folkblad och fortsätter:

– Jag vet inte vad vi gör här. Jag vet inte vem som tagit det här beslutet. Det är helt idiotiskt.

Trots att sträckan har kortats kommer fulla VM-poäng delas ut och en vinnare kommer att koras. Pontus Tidemand är en av deltagarna.

– Det är givetvis tråkigt att vi förmodligen inte får ett klassiskt Rally Sweden med snövallar och ett vitt landskap, men vädret kan vi inte påverka. All respekt till arrangörerna som jobbar hårt för att det faktiskt ska bli ett rally, säger han på sin hemsida.

Invigningen äger rum i morgon i Karlstad och det första rallyt startar på fredag.

Värmlandspolisen uppmanar rallybesökare att lätta på gasen och köra försiktigt.

– Med tanke på det stora antalet fordon på våra vägar är det viktigt att var ute i tid, hålla hastigheten, hålla avstånd och ha en nykter chaufför, skriver de på sin hemsida.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.