Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Snöbrist stoppar Sverige men inte Norge

Längdlandslaget ställer in veckans planerade läger i Val Senales i italienska Sydtyrolen. Det finns för lite snö på glaciären.

Tio åkare, bland dessa Charlotte Kalla, Stina Nilsson och Calle Halfvarsson, skulle ha åkt till Val Senales. Nu ansluter de i stället till övriga landslagsåkare för ett försäsongsläger i Bruksvallarna 22–30 oktober.

- Det har inte kommit någon nederbörd, och glaciärerna får det tuffare och tuffare nere i mellan-Europa. De har en kort slinga öppen men det är väldigt isigt och hårt, så det är bara möjligt för skejt just nu, säger den svenska landslagschefen Rikard Grip.

- Så vi väljer i stället att gå på ett tryggt och säkert alternativ hemma i Sverige.

Att missa ett höghöjdsläger är ingen stor sak, säger Rikard Grip. Särskilt inte i år, då VM avgörs på låg höjd i Seefeld och antalet tävlingar på hög höjd är lätträknade överlag.

- Man hade väl kunnat värdera det lite annorlunda annars. Men det är inte så mycket på hög höjd den här säsongen. Det här kommer inte att påverka vare sig till eller från, vi fokuserar bara på att få till bra kvalitativ träning.

Det norska landslaget, med Therese Johaug i spetsen, håller dock fast vid sin plan och åker till Val Senales.

- Vi har lite kontakt med det finländska landslaget som är i Val Senales. Där ska det åtminstone vara helt okej förhållanden i skejtdelen, säger Norges sprinttränare Arild Monsen till NTB.

Han hoppas också att det ska komma mer snö under veckan.

- Vi har varit där så många gånger och det är ingen tillfällighet att vi är där just de här datumen. Det har ofta kommit snö under vistelsen där.