Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Snöutsatta och ospelbara gräsmattor har satt flera av helgens premiärmatcher i fara. Arkivbild.

Snö och kyla påverkar fotbollspremiären

Halmstad–Helsingborg är redan skjuten på framtiden och flera andra av helgens fotbollspremiärer är hotade på grund av vädret. Det krävs mycket för att det ska bli superettanpremiär mellan Öster och Degerfors på söndag.

Svenska Fotbollförbundet beslutade på onsdagen på organisationen Svensk Elitfotboll begäran att ge klubbarna i allsvenskan och superettan en möjlighet att skjuta upp matcher i de två första omgångarna på grund av vädret.

Halmstad och motståndaren Helsingborg nappade direkt och flyttar premiären in i framtiden. Något nytt datum för matchen är inte bestämt.

Att med dagar kvar till en premiär stå med en helt vit hemmaplan har Peter Wibrån, verksamhetsansvarig i Öster, aldrig varit med om. Förrän nu.

Snötäckt plan

Myresjöhus arena i Växjö är snötäckt och kritvit.

- Det kan inte vara minus nio på nätterna och några plusgrader på dagen. Det blir inte bra. Tyvärr, säger Peter Wibrån.

På söndag är det planerat att Öster ska möta Degerfors i premiäromgången i superettan.

- Vi vet inte mycket i dagsläget. Det finns konstgräsplaner som kan bli aktuella, till exempel Borås arena, men det är ju inte bara vi som har problem, säger Wibrån.

"Är exceptionellt"

Även i Värnamo, som spelar sin hemmapremiär i andra omgången (mot Gais 10 april) är det dystra miner. Inte heller Finnvedsvallen är i sitt finaste skick.

- Det är inte bra, säger IFK Värnamos ordförande Kaj Larsson.

- Vi har jobbat jättebra med att försöka få fram en spelbar plan och sen kom ett snöfall. Vi hade 15-20 centimeter i går natt och det ser inte bra ut. Men vi får förhålla oss till det vi kan göra. Vi kan inte påverka väder och vind. Och det här är exceptionellt.

De uppskjutna matcherna ska spelas på ett nytt datum som förbundet, klubbarna och Svensk Elitfotboll kommer överens om.