Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

VAR, videodomare, användes flitigt under VM i Ryssland. Det lär dock dröja ett tag innan vi får se samma teknik användas av de allsvenska domarna.

Snårig väg för VAR till allsvenskan

Att vara eller icke vara? Oavsett vad svaret är för svensk del så är det en lång väg att gå innan VAR eventuellt kan bli verklighet i allsvenskan.

Videodomare, eller VAR som det officiellt heter, blev en del av varje fotbollstittares vardagsvokabulär under VM. I Tyskland och Italien har det redan implementerats i seriespelet. I Spanien sker det till hösten.

Dags för allsvenskan också? Dit är det dock lång väg kvar.

- Första instansen är att klubbarna vill ha det. Och vill de ha det måste det slås igenom på förbundsmötet. Och om alla vill ha det kommer vi inte sätta stopp. Vill svensk fotboll ha det så vill vi ha det också, säger Svenska fotbollförbundets domarbas Stefan Johannesson.

Logistiska frågetecken

Så om klubbarna vill så är den röda mattan upplagd för VAR-bussen att åka rakt in på de allsvenska arenorna?

Nja, inte direkt. För det är efter beslutet tagits som den riktiga utmaningen inleds.

- Om det bestäms på förbundsmötet så skulle jag gissa på att det ligger två år fram i tiden till vi kan ha det. Det är en massa steg genom Fifa där de måste godkänna varje steg. En massa utbildning, en massa instanser som ska säga sitt, säger Johannesson och fortsätter:

- Sedan måste du ha en testperiod. Ett års test på, låt oss säga svenska cupen. Fifa har testat det i 972 matcher innan det kom till VM.

Lägg därtill att det finns en ekonomisk och logistisk aspekt i det hela, då ett VAR-system är allt annat än gratis och därmed skulle innebära en rejäl kostnad för svensk fotboll. Dessutom kräver ett VAR-system ett antal domare som i varje match sitter i ett rum fyllt av TV-skärmar, antingen i en buss vid matcharenan eller i en central i till exempel Stockholm.

- Vi har tolv domare i allsvenskan i dag. Ska de då också sitta i en buss? Har vi så många domare som det krävs för att genomföra det? frågar sig Johannesson.

Långt kvar

Enligt Mats Enquist, ordförande i Svensk Elitfotboll, har frågan ännu inte varit uppe för diskussion bland klubbarna.

- Vi har det inte på dagordningen i dag. Sedan vet man inte, det kan lyftas antingen av förbundet eller klubbarna. Men om man ska göra något så starkt så kommer det föregås av en väldigt lång diskussion mellan Sef, klubbarna och förbundet, säger Enquist.