SM-medaljör fast för dopning

För tredje gången på mindre än en månad skakas svensk idrott av en dopningsskandal. En SM-medaljör har fastnat i ett dopningsprov, det skriver DN.
– Det stämmer att det finns ett dopningsärende kring den här personen, säger förbundets generalsekreterare Stefan Olsson till tidningen.

ANNONS
|

Friidrottaren i fråga ska, enligt DN, tävla för en svensk klubb men är däremot inte svensk medborgare.

Enligt tidningen ska hen testats positiv efter ett dopningsprov som togs 17 december.

– Det stämmer att det finns ett dopningsärende kring den här personen, säger Friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson till DN.

Han berättar att man inte vet vilken substans det rör sig om i nuläget. Friidrottaren har vunnit flera tävlingar under de senaste åren och tagit en SM-medalj.

– Statistiskt är friidrottaren runt topp 20 i sina grenar i Sverige. Vi i Friidrottsförbundet har ett ansvar men det är också en friidrottare som inte är i närheten av eliten eller landslaget, säger Stefan Olsson.

ANNONS

Friidrottaren är avstängd i väntan på en eventuell analys av B-provet. Eftersom friidrottaren är utländsk medborgare är det svenska förbundet inte delaktigt i utredningen.

Tredje fallet på kort tid

Svensk idrott har den senaste tiden skakats av flera dopningsfall. I början av februari kom nyheten att Jenny Fransson, som tog OS-brons i Rio De Janeiro, testats positiv för den anabola steroiden metyltestosteron.

LÄS MER:Svenska OS-medaljören Jenny Fransson fast i dopningstest

Drygt en vecka senare kom även nyheten att terränglöparen Robel Fsiha fastnat i ett dopningstest. Vad han testats positivt för har inte framkommit.

– Det fanns en förbjuden substans och den substansen är av en prestationshöjande art som gjort att det triggat igång en interimistisk avstängning som dopningskommissionen beslutat om. Det är det vi vet om substansen, det är bara utövaren som har information därutöver, sa Stefan Olsson, generalsekreterare hos Friidrottsförbundet, under efterföljande presskonferensen.

LÄS MER:Robel Fsiha fast i dopningstest

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS