SM i flugkastning avgjort

ANNONS
|

Under lördagen samlades tolv flugkastare för att göra upp i årets två återstående SM-grenarna (övriga fyra avgjordes under SM-veckan i Halmstad tidigare i sommar).

– Vi hade väldigt svåra förhållanden fram till lunch med extrem vind och vågor som ställde till det, berättar Tellis Katsogiannos från värdklubben Westcoast Flycasting Club.

Till slut lugnade dock vädret ner sig något och uppgörelsen i 15'1 Spey Distance kunde inledas.

I grenen ankrar deltagarna fast linani vattnet och man vill helst ha så flat och stilla vattenyta som möjligt, berättar Katsogiannos. Vågorna kapade därför cirka 10 centimeter jämfört med "normala förhållanden".

På damsidan vann danskan Silja Longhurst med två kast som tillsammans mätte 78 meter. Danskor kan dock inte få titeln "svensk mästare", varpå titeln gick till tvåan Anna Hedman, som kastade 53 meter. Hedman vann också guldet på 16/18.

ANNONS

Svensk mästare bland herrarna i 15'1 blev Tellis Katsogiannos med två kast på totalt 87 meter. Katsogiannos gick även segrande ur 16/18 med ett kast på 59,5 meter – nytt svenskt rekord med en och en halv meters marginal.

Sporten, som växte fram inom Castingförbundet, höll sitt första officiella VM så sent som 2010. Deltagarna har inga specialspön utan tävlar med standardfiskeutrustning. Linorna som används är flytande flugfiskelinor och längst ut knyts en garntuss istället för en krok.

– De flesta av oss är genuina flugfiskenördar. Det här är ett sätt att förlänga säsongen, att under vintertid kunna träffas och träna på att kasta. Och det är väl som inom alla sporter – man vill se hur långt det går att nå, säger Tellis Katsogiannos och tillägger:

– Att man dessutom blir bättre på att fiska är så klart en bonus.

15'1 Spey Distance – Damer

1. Silja Longhurst 78m totalt, Denmark

2. Anna Hedman 53m totalt, (Svensk mästarinna)

3. Anna-Karin Wiklund 52m totalt

15'1 Spey Distance – Herrar

1. Tellis Katsogiannos 87m totalt

2. Joakim Tuovinen 86,5m totalt

3. Magnus Hedman 82,5m totalt

16/18 Spey Distance – Damer

1. Silja Longhurst 39m, Denmark

2. Anna Hedman 36m

3. Anna-Karin Wiklund 34m

16/18´Spey Distance – Herrar

1. Tellis Katsogiannos 59,5m, SV.Rekord

2. Roger Håkansson 54m

3. Magnus Hedman 52,5m

15´1 Spey Distance

Deltagarna står i cirka en halv meter djupt vatten och kastar med både vänster och höger hand. Resultaten från de båda kasten läggs ihop. Deltagarna riktningsförändrar kastet cirka 40 grader och kastar mellan bojar och ett flytande måttband. Max tillåten spölängd är 15´1 fot.

16/18´Spey Distance

Deltagarna står på en brygga/plattform och kastar över en valfri sida. Det längsta kastet räknas som slutresultat. Deltagarna kastar i en vinkel på 30 grader. "16/18´" innebär att damernas spön mäter 16 fot och herrarnas 18.

ANNONS