Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Växjös Casey Bailey satte det avgörande målet mot Oskarshamn. Arkivbild. Bild: Patric Söderström/TT

Slutspelsjagande Växjö bröd förlustraden

Sedan SM-guldet 2018 har det gått allt tyngre för Växjö i SHL-ishockeyn.
Seger med 5–3 i ett svängigt Smålandsderby borta mot Oskarshamn innebar såväl trendbrott som tre poäng i kampen om att bli tionde och sista lag in i det kommande slutspelet.
– Jätteskönt, det blev en nervpärs, säger Växjös lagkapten Erik Josefsson.

För snart två år sedan spelade Växjö, med nuvarande NHL-stjärnan Elias Pettersson som sitt stora affischnamn, hem såväl SHL:s grundserie som SM-finalen i suverän stil. Efter guldet försvann några ledande spelare och formkurvan har pekat stadigt nedåt. Erik Josefsson har upplevt såväl dubbla guld som tyngre tider under sina många år i Växjötröjan.

– Det är lite olika, man lär sig och utvecklas, säger han.

"Inte nervös"

Nu anlände Växjö till Oskarshamn med en så skral poängskörd att laget löper risk att missa det kommande slutspelet.

– Jag var inte nervös, men det gällde mycket. Både viktiga poäng och självförtroende, säger Erik Josefsson till TT.

Statistiken talade för bortaseger då Växjö lämnat samtliga tre inbördes möten tidigare under säsongen med tre poäng. Det gällde att först och främst förbättra målskyttet – ett snitt på 0,5 gjorda mål per match på sistone lockar knappast fram skrämselhicka i något motståndarbås.

Blev ”effektiva Växjö”

Men plötsligt blev Växjö effektiva Växjö. Marcus Paulsson samt Fredrik Karlström såg, med varsitt tidigt mål, till att gästerna från Kronobergs län gav sig själva en god grund att stå på. Men Oskarshamn kom tillbaka, reducerade till 1–2 och dominerade mittenperioden.

– En tuff andra period för oss, konstaterar Erik Josefsson.

Efter den andra pausen vände Johannes Salomonsson samt Jonas Engström underläge till ledning för Oskarshamn. Ett till synes skakat Växjö tog time out och sekunder senare kvitterade Pontus Holmberg. Med 4.40 kvar till slutsignal gjorde Casey Bailey 4–3 till Växjö, ett mål som blev matchavgörande.

– Det är många momentum i matchen, säger Erik Josefsson som är långt ifrån nöjd med Växjös säsong så här långt men ser fram emot slutspurten av SHL samt det som komma skall senare i vår.

– Jättekul när det kommer till den här tiden. Poängen från de tidiga omgångarna är lika viktiga men det blir mer påtagligt nu. Vi kan inte koppla av utan måste fortsätta hitta sätt att vinna. Givetvis skulle vi velat ligga högre upp i tabellen, men det handlar om att vi ska ta oss till slutspel, avslutar Växjös lagkapten.

Ola Karlman/TT