Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

AIK får se upp med Marcos Tavares (i blått), Maribors pålitlige målskytt sedan många år som här syns till i en aktion mot Sevilla 2017 när den slovenska klubben senast nådde Champions Leagues gruppspel Bild: Darko Bandic/AP/TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Slovenska storklubben nästa för AIK: "Svårt"

AIK gjorde jobbet mot Ararat-Armenia.
Härnäst väntar ett klart tuffare hinder på vägen till Champions League: slovenska storklubben Maribor.
Det kommer bli svårt för oss, säger Tarik Elyounoussi.

AIK vann med totalt 4–3 i dubbelmötet med Ararat-Armenia efter 3-1 hemma på Friends arena – och är därmed vidare till den andra omgången i Champions League-kvalet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nu väntar en desto tuffare motståndare för de svenska mästarna.

Detta i form av slovenska NK Maribor som lekande lätt avfärdade isländska klubben Valur i den första kvalrundan. 3–0 på bortaplan ökades på till totalt 5–0 hemma på Stadion Ljudski vrt på onsdagskvällen efter att mittfältaren Rok Kronaveter och brasilianske anfallaren, tillika klubblegendaren, Marcos Tavares gjort varsitt mål i 2–0-segern i returen.

-Jag har bara hört om dem, säger AIK-stjärnan Tarik Elyounoussi när han får frågor om den blivande motståndaren efter vinsten mot Ararat-Armenia.

-Det är inte så länge sedan de var i Champions League, så det är säkert ett bra lag som inte minst har erfarenhet från Europaspel. Det kommer bli svårt för oss, men vi ska njuta så länge det går.

Maribor är utan tvivel Sloveniens mest framgångsrika klubb och har vunnit den inhemska ligan i hela åtta av de elva senaste säsongerna, eller om man så vill: tagit 15 ligatitlar av 23 möjliga sedan 1997.

Medan AIK inte har spelat i Champions Leagues gruppspel sedan säsongen 1999-2000 har Maribor varit där två gånger de senaste fem åren.

Senast var 2017–2018 då klubben tog tre poäng och slutade sist i gruppen där övriga lag var Sevilla, Spartak Moskva och Liverpool. Detta bland annat efter en stjärnsmäll mot det sistnämnda laget i en 0–7-förlust.

Pelle Strandman/TT

Simon Sjöstrand/TT

AIK vann med 3–1 mot Ararat-Armenia på Friends arena. Nu väntar Maribor i nästa runda.. Bild: Stina Stjernkvist/TT

I den andra kvalomgången till herrarnas Champions League ställs AIK mot Maribor från Slovenien. De svenska mästarna inleder på bortaplan den 24 juli, med returmöte hemma den 31 juli.

Kvalet är från och med den andra rundan indelat i två olika sektioner: "Champions Path" för mindre europeiska mästarklubbar (däribland AIK och Maribor), och "League Path" för större klubbar som inte vunnit sin nationella liga. Högre rankade lag från större ligor ansluter senare i kvalet. Förlorande lag i CL-kvalet får chansen i kvalet till Europa League, Europas näst mest prestigefyllda klubblagsturnering.

Totalt kvalificerar sex lag, fyra från "Champions Path" och två från "League Path", in till huvudturneringen dit 26 lag redan är direktkvalificerade.

Kvalomgång 1: 32 lag deltar, speldatum 9–10 juli och 16–17 juli.

Kvalomgång 2: 24 lag deltar, speldatum 23– 24 juli och 30–31 juli.

Kvalomgång 3: 20 lag deltar, speldatum 6–7 augusti och 13 augusti.

Playoff: Tolv lag deltar, speldatum 20–21 augusti och 27–28 augusti.

Plats i första kvalrundan: Cirka 2,9 miljoner kronor.

Plats i andra kvalrundan: Cirka 4 miljoner kronor.

Plats i tredje kvalrundan: Cirka 5 miljoner kronor (endast för klubbar som åkt ur i "Champions Path", eftersom klubbar som åkt ur i "League Path" är direktkvalificerade till Europa Leagues gruppspel och får ta del av vinstpengarna där.

Plats i playoff: Inga extra pengar.

Plats i gruppspelet: Cirka 160 miljoner kronor.

Seger i gruppspelet (per match): Cirka 28 miljoner kronor.

Kryss i gruppspelet: Cirka 9,5 miljoner kronor.

Plats i åttondelsfinalen: Cirka 100 miljoner kronor.

Plats i kvartsfinalen: Cirka 110 miljoner kronor.

Plats i semifinalen: Cirka 126 miljoner kronor.

Plats i finalen: Cirka 158 miljoner kronor (vinnaren får ytterligare cirka 42 miljoner).

Källa: Uefa.