"Det blir lite tveksamt och de var inte sena att utnyttja våra misstag", säger Kim Andersson om Sveriges 29–29-match mot Ryssland.

Slarvigt Sverige fick oavgjort i VM-genrepet

Första VM-genrepet mot Ryssland bjöd på en imponerande svensk kross. Ett dygn senare var handbollslandslaget medelmåttigt och spelade oavgjort, 29–29.

|

Sverige vann det första VM-genrepet övertygande (29–18) och i ungefär tolv minuter såg matchen i Halmstad ut att bli en liknande historia. Blågult gick fram till 7–3, efter att inte minst Albin Lagergren och Kim Ekdahl Du Rietz varit vassa framåt samtidigt som Ryssland hade förtvivlat svårt mot ett hårt arbetande svenskt försvar.

Men kanske gick det lite väl enkelt för Sverige. Någonting hände i alla fall efter den ryska timeouten vid svensk fyramålsledning.

Bortkastade bollar

Plötsligt blev spelet slarvigt, närmast nonchalant. Efter några bortkastade passningar i anfallsspelet, där Simon Jeppsson och Kim Andersson var de största syndarna, var ryssarna både ikapp och förbi efter sex raka mål på mindre än fem minuter.

Andersson, som gjorde sin andra match i comebacken, menar att tajmingen inte riktigt sitter i alla delar av det svenska spelet. Samtidigt som Ryssland var betydligt vassare än på lördagen.

– Det blir lite tveksamt och de var inte sena att utnyttja våra misstag. Vi har en period på tio minuter eller mer som gör att vi får jobba i motvind, säger den 36-årige veteranen.

Scenförändringen var total. Det tidigare så starka svenska försvaret släppte igenom det mesta och i halvtid ledde Ryssland med 18–16. Då hade Sverige alltså släppt in lika många mål på en halvlek som man gjorde på en hel match en dag tidigare.

Det blev bättre efter paus. Mikael Appelgren ersatte som planerat Andreas Palicka i målet, fick omedelbart bättre hjälp av försvaret och hade mer flyt mellan stolparna. Efter tio minuter hade Sverige vänt till ledning och det såg ut att bli seger när Fredric Pettersson satte 29–27 med drygt en minut kvar. Men efter lite mer blågult slarv fick ryssarna in två mål som räckte till oavgjort.

– Vi leder med en eller två bollar större delen av andra halvlek. Sedan är det signifikativt för matchen att vi slänger bort en möjlighet som gör att de kan kvittera i slutet, säger förbundskapten Kristján Andrésson.

Nilsson tillbaka

Mittsexan Andreas "Stycket" Nilsson gladde med att överraskande vara tillbaka från sitt magvirus tidigare än väntat och fick en del speltid i första halvlek. Samtidigt såg Lukas Nilsson (känningar i foten) till att Jesper Nielsen (ljumskproblem) fick sällskap på läktaren i Halmstad arena. Ekdahl Du Rietz bänkades också tidigt efter lite känning i en fot.