Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Luzjnikijstadion i Moskva är planerad arena för både öppningsmatch och final i fotbolls-VM 2018. Människorättsorganisationen Human Rights Watch säger att Fifa har misslyckats med att säkerställa rimliga arbetsförhållanden för dem som bygger arenorna inför mästerskapet. Arkivbild.

Slår larm inför fotbolls-VM

Ingen lön, arbete under skadligt kalla förhållanden och repressalier för dem som tar upp problemen. Human Rights Watch (HRW) slår larm om arbetsförhållandena inför fotbolls-VM i Ryssland nästa år.

Internationella fotbollsförbundet (Fifa) meddelade förra året att man hade infört ett nytt system för att säkerställa rimliga arbetsförhållanden i samband med arenabyggena inför fotbolls-VM i Ryssland 2018.

Men löften om bland annat officiella Fifa-besök var tredje månad för att se över arbetet har inte varit tillräckligt, säger HRW inför Confederations Cup, också kallat "för-VM", som startar på lördag.

- Byggnadsarbetare vid VM-arenorna utnyttjas och behandlas illa, och Fifa har fotfarande inte kunnat visa att man på ett effektivt sätt klarar av att övervaka, stoppa och ta itu med de här problemen, säger Jane Buchanan, ansvarig på HRW:s enhet för Europa och Centralasien.

Fifa säger att deras bild inte stämmer överens med HRW:s, även om man fortfarande stöter på "avvikelser från gällande arbetsregler – något som man får räkna med i så här storskaliga projekt".

Det yttersta ansvaret för att rimliga arbetsförhållanden upprätthålls ligger dock på de ryska myndigheterna, säger Fifa.

VM i Ryssland hålls 14 juni–15 juli nästa år och matcherna ska spelas på tolv arenor utspridda i elva städer. Confederations Cup hålls i fyra av dessa: Moskva, S:t Petersburg, Kazan och Sotji.